Site icon Apple Foni

DFU Modu Nedir? Bir iPhone DFU Modu’na Nasıl Alınır?

iPhone DFU Modu

Yazılımı çökmüş veya yanıt vermeyen bir iPhone ile karşılaştığınızda, DFU moduna geçiş yapmanız gerekebilir. Endişelenmeyin, bu işlem zor değildir. Bu yazıda bir iPhone’u DFU Modu’na nasıl alabileceğinizi göstereceğiz ve bu modu neden kullanmanız gerekebileceğinizi kısaca açıklayacağız.

DFU Modu Nedir?

Aygıt Yazılımı Güncelleştirmesi’nin kısaltması olan DFU, bir bilgisayarın cihaz yazılımını güncellemesini sağlayan özel bir moddur. DFU modunda olan bir iPhone, iTunes ile iletişim kurabilir ancak iTunes’in otomatik olarak iOS’un en yeni sürümünü kurmasına gerek kalmadan iOS’un eski bir sürümünü yüklemek de mümkündür. DFU modu, yazılımı çökmüş veya kilitlenmiş olan bir aygıtı kurtarmaya çalışırken de yararlı olabilir.

DFU modu, iPhone’u veri kaybı yaşamadan en sonki iOS sürümüne taşıması ile daha iyi bilinen Kurtarma Modu’ndan biraz farklıdır.

Yazılımdan neyi kastettiğimizi merak ediyor olabilirsiniz. Adından da anlaşılacağı üzere, cihaz (iPhone, iPad, iPod touch) ve iOS (işletim sistemi/yazılım) bir bütündür. Bellenim, donanımın içinde yer alan ve donanım düzeyinde çeşitli işlevleri sunmak için kullanılan bir yazılımdır.

Yazılımın bir diğer işlevi, bir iPhone’u başlattığınızda iOS yazılımını başlatmasıdır; bu nedenle, bellenimin güncellenmesi veya geri yüklenmesi tamamen yanıt vermeyen bir telefonu düzeltmenin en iyi yoludur. Ayrıca donanımı kontrol etmek ve doğru yazılımı çalıştırmak için kullanılır; bu nedenle iPhone’unuzu jailbreak (ve Apple tarafından onaylanmamış yazılım çalıştırmak) arıyorsanız DFU modunu kullanmanız gerekir.

iPhone DFU Moduna Nasıl Alınır?

iPhone’unuzu DFU Modu’na nasıl alabileceğiniz aşağıda açıklanmıştır. Moda giriş için zamanlama sanıldığı kadar kolay değildir. Bu yüzden doğru zamanı yakalamak için birkaç kez deneme yapmanız gerekebilir.

iPhone’unuzun kutusundan çıkan lightning bağlantı kablosunu kullanarak iPhone’unuzu Mac veya PC’ye bağlayın. iPhone’unuz açık veya kapalı olabilir, bu önemli değil.

iTunes’i açın.

iPhone’unuzun güç ve ana ekran düğmesine birlikte sekiz saniye basılı tutun (iPhone 7 veya iPhone 7 Plus kullanıcısıysanız ana ekran düğmesi ve ses kısma düğmesine birlikte sekiz saniye basılı tutmanız gerekmektedir).

Sekiz saniye sonra, iTunes “iTunes kurtarma modunda bir iPhone tespit etti” şeklinde diyalog ekranı ile uyarı verecektir. Bu uyarı ekranı geldikten sonra güç düğmesinden elinizi çekin ancak ana ekran düğmesine (7 veya 7 Plus’ta ses kısma düğmesine) basılı tutmaya devam edin. iTunes bu sefer ilk uyarıya yakın ancak biraz daha farklı bir uyarı verecektir (aşağıdaki gibi).

Artık ana ekran düğmesini veya ses kısma düğmesine basmayı bırakabilirsiniz.

Bu işlemi düzgün bir şekilde yaptıysanız iPhone’un ekranı simsiyah olacaktır. Eğer ki ekranda Apple logosu görünüyorsa veya iTunes simgesi yer alıyorsa düğmelere çok daha uzun süre basılı tutmanız gerektiğini unutmayın ve aynı işlemleri tekrar edin.

iTunes’de iPhone’un görünmesi gerekmektedir. “iPhone’unuzla ilgili sorun yaşıyorsanız, iPhone’u Geri Yükle’yi tıklayarak orijinal ayarlarını geri yükleyebilirsiniz” mesajı ile iPhone Kurtarma Modu penceresini görmek için “iPhone’a Geri Yükle” seçeneğine tıklayın.

iPhone’u DFU Modu’ndan Çıkarma

DFU Modu’ndan çıkmak ve normal moda dönmek oldukça kolaydır. Apple logosu görünene kadar yalnızca ana ekran düğmesine (iPhone 7 ve 7 Plus’ta ses kısma düğmesi) ve kilit düğmesine basılı tutun.

Exit mobile version