Şimdi yükleniyor

iPhone Pil Sağlığını İlk Günkü Gibi Korumak İçin Bazı Tavsiyeler

IMG_0046

iPhone Pil Sağlığını İlk Günkü Gibi Korumak İçin Bazı Tavsiyeler

Son Güncelleme tarihi 28 Haziran 2017 by

Şu anda kullandığımız iPhone’lar Lityum iyon pil teknolojisine sahip. Bu piller kullanıma bağlı olarak zamanla ilk günkü kapasitelerini kaybederler. Bu yazımızda pil sağlığımızı nasıl 2 yıl geçse bile %90’ın üzerinde tutabileceğimiz ile ilgili ipuçları vereceğiz.

teknik destek

Öncelikle Lityum iyon pillerin özelliklerinden bahsedelim. “Bu piller geleneksel pillere göre daha hızlı şarj olurlar, daha uzun ömürlüdürler ve daha yüksek güç yoğunluğu sayesinde daha hafif yapılarına rağmen daha uzun süre dayanırlar. Nasıl çalıştıkları hakkında biraz bilgi sahibi olduğunuzda, çok daha yüksek performans elde edebilirsiniz. Hızlı şarj sayesinde kullanım kolaylığı sağlar, yavaş şarj sayesinde pilin ömrünü uzatır.

Apple lityum iyon piliniz önce hızlı şarjla kapasitesinin %80’ine ulaşır, ardından yavaş şarja geçer. İlk %80’lik kapasiteye ulaşmak için gereken süre, ayarlarınıza ve şarj ettiğiniz aygıta göre değişiklik gösterir. Bu iki aşamadan oluşan şarj süreci sadece pilin daha çabuk şarj olmasını sağlamakla kalmaz, pilinizin kullanım süresini de uzatır.

Apple lityum iyon pilinizi dilediğiniz zaman şarj edebilirsiniz. Şarj etmek için pilin %100 boşalmasını beklemenize gerek yoktur. Apple lityum iyon piller, şarj döngüleri halinde çalışırlar. Pil kapasitesinin %100’üne eşit bir miktar kullanıldığında (yani pil deşarj olduğunda) bir şarj döngüsü tamamlanmış olur, ancak tüm bu döngünün tek bir şarjda gerçekleşmesine gerek yoktur. Örneğin, gün içerisinde pil kapasitesinin %75’ini kullanabilir ve o gece pili tamamen şarj edebilirsiniz. Sonraki gün %25’lik kısmı kullanırsanız, toplamda pilin %100’ünü deşarj etmiş olursunuz ve söz konusu iki gün tek bir şarj döngüsü sayılır. Bir döngünün tamamlanması birkaç gün sürebilir. Belirli bir sayıda şarj etme işleminin ardından tüm pillerin kapasitesi azalır. Lityum iyon pillerde ise bu kapasite her şarj döngüsünün tamamlanmasıyla çok az bir miktarda düşer. Apple lityum iyon piller, ürüne göre değişebilen çok sayıda şarj döngüsü boyunca orijinal kapasitelerinin en az %80’ini koruyacak şekilde tasarlanmıştır.”

Apple’dan alıntı yaptığımız bu bilgilerden sonra asıl konuya geçelim. Aşağıdaki aynı evde kullanılmış 2 iPhone’a ait pil sağlığını gösteren ekran görüntüsünden ilki 23 aylık iPhone 6’ya , ikincisi de 15 aylık iPhone 6 Plus’a ait.

IMG_0024-575x1024 iPhone Pil Sağlığını İlk Günkü Gibi Korumak İçin Bazı Tavsiyeler IMG_0034-576x1024 iPhone Pil Sağlığını İlk Günkü Gibi Korumak İçin Bazı Tavsiyeler

Görüldüğü gibi iPhone 6 Plus daha çok şarj edilmiş. Bu, daha çok kullanıldığı ve düzensiz şarj edildiği anlamına geliyor. iPhone 6 Plus çoğu zaman şarjın tamamen bitene kadar kullanıldı ve yine çoğu zaman %100 olmadan şarjdan çıkarıldı. Şarja bağlı olduğu zaman da sıkça kullanıldı. Araca her binişte araç şarj cihazı ile şarj edildi. (Araç şarj cihazı incase marka, yani Apple onaylı ).Hal böyle olunca 428 şarj edilme sayısı sonunda kapasite %82’ye kadar düştü. Yani daha 2 yıl bile olmadan kritik seviyelere düştü.

iPhone 6 ise yoğun kullanılmadı. Ortalama olarak 1.5 günde bir şarj edildi. Batarya %15-20 civarına düşünce şarja takıldı. %100 olduktan sonra şarjdan çıkarıldı. Bataryanın tamamen bitmesine nerdeyse hiç izin verilmedi. Şarj olurken kullanılmadı. Düzenli şarj işe yaradı ve batarya kapasitesi sadece %4 azaldı. Yani %96 kapasiteye sahip.

Bir başka örnek yine bir iPhone 6. Bu cihaz yoğun kullanıldı. Fakat şarj konusunda biraz farklı bir yöntem uygulandı. Batarya seviyesi çok nadir olarak %50’nin altına düştü. Genellikle %50’nin üzerinde şarj edildi. Yani çok sık şarj edildi. 20 aylık bir cihaz olan bu iPhone 6 614 şarj sonucunda %98 batarya sağlığına sahip.

  • IMG_0042-575x1024 iPhone Pil Sağlığını İlk Günkü Gibi Korumak İçin Bazı Tavsiyeler

Bu örneklerden sonra sizlere şu tavsiyelerde bulunabilirim.

-Orjinal şarj aleti kullanın.
-Bataryanızın tamamen bitmesine izin vermeyin.
-Şarj olurken cihazınızı kullanmayın.
-Bataryayı zorunlu olmadıkça tam doldurmadan şarjdan çıkarmayın.

-Telefonunuzu sık sık şarj edin.

-Telefonunuzu sıcak ortamlarda şarj etmeyin.

-Telefonunuz şarj olurken kılıftan çıkarın.

-Batarya seviyeniz %20’lere düşünce şarj edin ve telefonunuzu hiç bir zaman sabaha kadar şarjda bırakmayın

Siz de iPhone’unuzun batarya sağlığını merak ediyorsanız aşağıdaki uygulamayı kullanabilirsiniz.

[appbox 1080930585 appstore ]

teknik destek

3 yorum

comments user
onur mustafa

İyi inceleme olmuş da iphone 6 ve 6 plus da lityum iyon değil lityum polimer batarya kullanılmaktadır

Yorumlar kapalı.