Şimdi yükleniyor

2017 Yılında iPhone Satışlarındaki Düşüşten Dolayı iPhone Fiyatlarında İndirim Olabilir

img_0130

2017 Yılında iPhone Satışlarındaki Düşüşten Dolayı iPhone Fiyatlarında İndirim Olabilir

KGI Securites Analisti Ming-Chi Kuo, iPhone satışlarının 2017 yılının ilk yarısında düşeceğini tahmin ediyor. Bunu iPhone SE modelinin yenilenmeyecek olmasına bağlıyor.

teknik destek

Bu yıl Apple ile ilgili yaptığı başarılı tahminlerle bilinen Kuo, 2017 yılı için de bir araştırma notu yayınladı. Kuo raporunda Çin gibi ülkelerde 4 inçlik iPhone SE’nin daha çok talep gördüğünü, fakat 4.7 ve 5.5 inçlik modellerinin satış hacminin düşük olduğunu belirtiyor.

Kuo, 2016’nin ilk yarısında iPhone SE’ye olan talepten dolayı iPhone satışların yüksek olduğunu düşünüyor. Apple’ın mevcut iPhone’ların satış rakamlarını korumak için fiyatlarda indirime gidebileceğini belirtiyor. Bu sebeple Apple’ın iPhone bileşen üreticilerine baskı yapacağını, Kasım veya Aralık ayında bileşenlerde indirimlerin başlayacağını iddia ediyor.

Kuo, bütün tedarikçilerin fiyatlarını indirmeyeceğini düşünüyor. Ona göre iPhone’ların panellerini üreten firmaların çoğunun arasındaki şiddetli rekabet nedeniyle Apple ile zayıf pazarlık pozisyonları olduğunu, Samsung gibi iPhone’lar için bazı bileşenlerin ana tedarikçisi olan firmaların Apple karşısında daha güçlü pazarlık pozisyonları olduğunu söylüyor. Kuo, bu sebeple Samsung’un fiyatlarını yükseltebileceğine inanıyor. Kuo, TSMC gibi şirketlerin Apple’ın indirim talebine cevap verebileceklerini düşünüyor.

Başarılı analist Kuo, iPhone satış rakamlarında 2017 yılının ikinci çeyreğinde geçen yıla göre düşüş olacağını iddia ediyor. 2016 yılı ikinci çeyrekte 40.4 milyon iPhone satılırken Kuo’nun 2017 ikinci çeyrek beklentisi 35-40 milyon aralığı.

Apple, geçen yıl Mart ayında iPhone 5s’e çok benzeyen ama iPhone 6s’in donanıma sahip iPhone SE’yi tanıtmıştı. Bu modelin tutmayacağı düşünülürken Çin, Hindistan gibi pazarlarda iyi bir satış grafiğine ulaştı. Apple, iPhone SE’nin devamını getirmezse satışları korumak için iPhone modellerinde bir indirime gidebilir.

teknik destek