32 bit cihazlar için Apple’ın yazılım desteğini bırakması onların ihmal edilmesinin önünü açmıştı ki geliştirici tihmstar bir adım öne çıkarak, eskiden kapsamlı bir şekilde bildiğimiz futureestore aracını güncelleyerek 32 bit cihazlar için bu durumu onarma noktasına getirdi.
futureestore aracı artık Odysseus yazılımımının sürüm düşürme aracının tüm işlevselliklerini içeriyor ve kullanıcıların daha önceki iOS sürümünde kaydettiği .shsh blob’ları sayesinde cihazlarında yazılım yükseltme yapmadan sürüm düşürme veya aygıtlarını Apple’ın imza desteği sunmadığı iOS sürümlerine sorunsuz geçiş yaptırmalarının önünü açıyor. Bu kılavuzda 32 bit cihazlarda herhangi bir iOS sürümüne nasıl geçebileceğinizi göstereceğiz.
Gereksinimler
- 32 bitlik bir cihaz,
- Bu cihaza yüklü, çalışan Jailbreak,
- Geçiş yapılacak olan iOS sürümünün yazılım dosyası (IPSW),
- Libipatcher desteğiyle güncellenmiş futureestore aracı,
- Geçiş yapılacak iOS sürümü için kaydedilmiş .shsh blob’ları,
- Cihazınız için alınmış public keys (genel anahtar kaydı),
- Mac veya Linux bilgisayar. Bu rehberde yer alan talimatlar Mac içindir ancak Linux için de neredeyse aynıdır. Şu anda Windows için herhangi bir yazılım desteği yoktur.
Talimatlar
1. Geçiş yapacağınız iOS sürümü için yazılım dosyasını (IPSW) indirin.
2. FutureStore’un libipatcher desteğiyle en son ki sürümünü indirin ve sıkıştırın.
3. Bilgisayarınızın masaüstünde futurerestore adlı bir klasör oluşturun.
4. Geçiş yapılacak iOS sürümüne ait yazılım dosyasını, futurerestore_macos dosyasını ve geçiş yapacağınız iOS sürümünde aldığınız .shsh blobunu masaüstünde oluşturduğunuz futurerestore klasörünün içine atın.
5. iOS cihazınızda Cydia uygulamasını açın ve aşağıdaki repo’yu ekleyin:
repo.tihmstar.net
6. Bu repodan kDFUApp paketini yükleyin.
7. iOS cihazınızı bilgisayarınıza bağlayın ve ana ekrandan kDFUApp’yi açın.
8. Uygulamadaki tüm seçenekleri etkin hale getirin ve aygıtınızı geri yüklemeye hazır duruma getirmek için DFU moduna geçiş yapın. Bunun için “ready to enter kDFU mode” seçeneğine dokunmanız yeterli. Eğer kDFUApp cihazınızı desteklemiyorsa başka bir kaynaktan kullanmak üzere bir iBSS bulmak zorundasınız ki bu da bu kılavuzun kapsamı dışındadır.
Cihazınız DFU moda geçiş yaptığında iTunes açılabilir ve kurtarma modunda bir aygıt saptadığını size bildirebilir. Bu olağan bir durumdur ve aslında kDFU moduna girildiğini teyit eder. Herhangi bir değişiklik yapmadan iTunes’den çıkmanız yeterli olacaktır.
9. Bilgisayarınızda bir Terminal penceresi açın. Cd yazın ve ardından boşluk bırakarak masaüstündeki futurerestore klasörünü Terminal penceresine sürükleyin ve enterleyin.
10. Şu komutu Terminal’e girin: Chmod + x ./futurerestore_macos
11. Klasörde futurerestore_macos dosyasının artık çalıştırılabilir olduğunu gösteren siyah renkli bir simgenin yer alması gerekiyor.
12. Şimdi tek yapmamız gereken futurerestore komutunu doğru komutla çalıştırmak. Komut tam olarak şu şekildedir: ../futurerestore_macos -t SHSH.shsh –latest-baseband –use-pwndfu IPSW.ipsw
Bu komuttaki;
- SHSH.shsh dosya adını .shsh uzantısını silmeden SHSH kısmını dosyanızın adıyla değiştirin.
- IPSW.ipsw dosya adını .ipsw uzantısını silmeden IPSW kısmını dosyanızın adıyla değiştirin.
- WiFi özellikli bir iPad veya iPod touch gibi cellular özellikli olmayan bir aygıt kullanıyorsanız, -latest-baseband yerine -no-baseband kullanın. Bir iPad 2’yi (WiFi) iOS 9.3.4’ten iOS 8.3’e indirgemek için örnek bir komut şu şekildedir:
./futurerestore_macos -t iPad2,1_8.3-12F69.shsh –no-baseband –use-pwndfu iPad2,1_8.3_12F69_Restore.ipsw
ve iPhone 5’i iOS 9.0.2’den iOS 9.0.2’ye indirgemek için kullanmanız gereken komut şu şekildedir:
./futurerestore_macos -t iPhone5,2-9.0.2.shsh –latest-baseband –use-pwndfu iPhone5,2_9.0.2_13A452_Restore.ipsw
Komutu onaylamadan önce dosya adlarının doğru olduğunu ve dosyaların futurerestore klasörü içerisinde yer aldığından emin olun.
13. Hazır olduğunuzda, klavyenizin enter düğmesine basarak komutu çalıştırın. Cihazınızın hala siyah bir ekran (kDFU modu) ile takıldığından ve işlem tamamlanıncaya dek cihazın bilgisayarla olan bağlantısını kesmediğinizden emin olun. Geri yükleme işlemi başlatılacaktır. Hatalar için Terminal çıktısını izleyin ve işlemin başarılı olup olmadığını kontrol etmek için iOS cihazınızın ekranının yeşil renkte yanıp sönmeye başlaması durumuna dikkat edin. Bu olması beklenen bir durumdur ve süreç başarılı bir şekilde başlamış demektir. Yeşil bir ekran olmadan yeniden başlatılırsa komut beklenildiği gibi çalışmamış demektir.
Geri yükleme işlemi başarıyla tamamlanırsa cihazınız iOS kurulum ekranlarına dönecektir. Artık seçtiğiniz iOS sürümüne geri döndünüz!
Bu işleme ilişkin ek yardıma ihtiyacınız varsa veya sonuçlarınızı bildirmek için aşağıdan yorum yapabilirsiniz.

kDFU app’i cihazım desteklemediği için (iPad 2,4) yapamadım. iBSS bulabileceğim başka kaynak var mı cevaplarsanız sevinirim
Ios 9 nononce blob dosyaları bende yok ayrıca tssaaverdaki dosyalardan farklı mı cevaplarsanız sevinirim.
.shsh dosyasının kaydını alamadım ne yapmam gerekiyor? ve kesinlikle gerekli mi