1985 yılında şirketten kovulan Steve Jobs sonrasında gelişen üretimlerle birlikte Apple, ciddi anlamda sorunlar yaşamaya başlamıştır. Jobs sonrası şirkete gelen ve CEO görevini üstlenen John Sculley ile birlikte yapılan yeni çalışmalarda, şirket oldukça zor zamanlar yaşayarak batma noktasına gelmiştir. Apple, 1980 yıllarında çok sayıda işçiyi şirketten çıkarırken, her üç ayda bir zarar ettiklerini ortaya koyan açıklamalarda bulunmuştur. Jobs önderliğinin son bulmasının ardından, Sculley liderliğinde yürütülen projelerde, 1990 yılı ortalarına kadar her seferinde hüsranla sonuçlanan durumlarla karşılaşılmıştır. Aynı zamanda Apple ürünleri, o dönemlerde yeni piyasaya sürülen ve gün geçtikçe gelişen Microsoft karşısında sürekli değer kaybetmeye başlamıştır. Windows işletim sisteminin devasa büyüme göstermesi ve Windows 2000 işletim sistemi yüklü olan bilgisayarlar, artış gösterip hızlı bir büyüme potansiyeli sağlamasıyla, yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Apple şirketinin Mac işletim sistemi 1987 yılında piyasada tırmanış gösterirken, Windows karşısında daha fazla beklentiye maruz kalarak yeni ürünlerle geliştirilmeye mecbur kalmıştır.
Apple 10 Yıl Batma Tehlikesi Yaşadı
1985 tarihi itibarıyla Apple şirketinde CEO olarak çalışmaya başlayan John Sculley, gelen gideni aratır atasözünü birebir anımsatarak şirketin geleceği için inanılmaz zararlar oluşturmuştur. 1987 yılında Mac II üretimi ile her ne kadar şirketine mali getiri sağlasa da, bu durum fazla uzun sürmemiş ve Windows tarafından ekarte edilerek yine sıkıntılı zamanlara sebebiyet vermiştir. Mac II üretiminin piyasaya sürülmesi ile beraber aylık olarak 50.000 ürün için üretim yapılmaya başlanmıştır. Bu durum 1990 yılına kadar devam etmiş ve o tarihten sonra da Apple için yine zor zamanlar oluşmaya başlamıştır. 1985 tarihinde Steve Jobs ile beraber 1200 çalışanın işine şirket tarafından son verilirken, 1993 yılında John Sculley görevden alınmış ve ardından yerine Michael Spindler getirilmiştir. Sculley döneminde, Apple iflas ettirecek ürünleri olarak birçok proje hayata geçirilse de uzun vadede başarı elde edilememiştir. Son olarak 1997 yılında Steve Jobs tekrar göreve alınmış ve şirket zorlu süreçlerin ardından kaldığı yerden parlak bir başarı ile devam etmiştir.
Apple Şirketini Sarsan Ürünler
90’lı yılların Apple için olumsuz dönemler yaşamasına sebep olan ürünler, tarihinin en baskın olumsuz projeleri olarak kayıtlara geçmiştir. Ürünlerde uzun ömürlü ilgi olmamasındaki ana sebep ise, etiket fiyatlarının yüksek olması ilk etken olmak üzere, teknik arızaların da yoğun bir şekilde baş göstermesinden kaynaklanmıştır. Şirketin sermaye artışı için; Apple ürünleri çok sayıda değişik projelerle piyasayla buluşmasına rağmen, etkili bir satış sirkülâsyonu yakalayamadan piyasa dışı kalmıştır. Apple iflas ettirecek ürünleri, on yıl boyunca şirket aleyhine olmuş ve ciddi anlamda şirket kariyerini zedelemiştir.
Apple için olumsuz izlenim bırakan ürünler, şu şekilde örneklendirilmektedir:
Mac Portable: 1989 tarihinde taşınabilir bilgisayar amaçlı piyasaya sürülmüş fakat zayıf satış olması nedeniyle 1991 yılında üretimine son verilecek satışlar durdurulmuştur. Piyasadan çekilmesinde ana iki sebep olan bu ürün, 7,2 kg ağırlığında ve zayıf batarya performansı ile kullanıcı eleştirilerine maruz kalmıştır. Taşınabilir özelliği olan ama aynı zamanda taşıma güçlüğü olan bu cihaz, yüksek satış fiyatı da eklenince ilgi merkezi olmaktan çıkmış ve ancak iki yıl kadar piyasa ömrü yaşamıştır.
Powerbook 5300: 1995 yılında satışa sunulan bu cihaz, özellikle pil sorunu olması sebebiyle satış stantlarında fazla barınamamıştır. Kasa tasarımı ve yazılım sorunu da mevcut olan bu ürün, Apple için en kötü üretim olarak piyasadan çekilmiştir.
