Blancco Teknoloji Grubu tarafından yayınlanan Mobil Cihaz Performansı ve Sağlık Raporu’nda 2017’nin ikinci çeyreğinde her dört Android işletim sistemli cihazdan birisinin sorunlu olduğu ortaya çıktı.
Aynı dönemde tüm dünyada sorunlu olan iPhone’un sahip olduğu oran yalnızda yüzde 12. Kuzey Amerika kıtasında iOS ile Android arasındaki uçurum iyice açılırken sorunlu Android cihazlar yüzde 24, sorunlu iPhone’lar ise yüzde 8 seviyesinde boy gösteriyor. Gözlerimizi Asya pazarına çevirdiğimizde ise durum tam tersi yönde değişiyor. Bu pazarda, iPhone’daki sorun yüzde 60’a yükselirken Android ise yüzde 28 gibi bir oran ile daha düşük seviyelerde.
Nisan ayından Haziran sonuna kadar hesaba katılan bu dönemde Samsung’un yeri oldukça büyük. Dünyanın en büyük akıllı telefon üreticilerinden ve satıcılarından birisi olan Samsung, sorunlu Android cihazlarının yüzde 61’lik bir kısmından sorumlu tutuluyor. Samsung’un hemen ardında yüzde 11 ile LG ikinci sırada yer alıyor. Genel olarak, en sorunlu 10 Android cihazın 9’u Samsung’a ait.
iOS’ta en çok sorunlu olma eğilimi gösteren model yüzde 26 oranı ile iPhone 6 olurken, bu modeli iPhone 6 Plus ve iPhone 5 takip ediyor. iPhone kullanıcıların en büyük şikayeti yüzde 11’lik oran ile telefonun ısınması. Bu sorunu, Wi-Fi sorunları yüzde 9, çekim sorunları yüzde 6, kulaklık sorunu yüzde 5 ve kulaklık seri sorunları ise yüzde 4 ile takip ediyor.
Dünya çapındaki Android kullanıcılarının en büyük şikayeti yüzde 25’lik oranla performans, yüzde 11’lik oranla USB bağlantı hataları ve yüzde 11 ile şarj sorunları.
Yılın bu döneminde iOS’taki uygulama çökme sorununun oranı yüzde 54. Bu oran yılın ilk çeyreğinde yüzde 50 seviyelerindeydi ve yüzde 4’lük artışın olduğu görülüyor. Android cihazlarda uygulama çökme sorununun oranı ise yüzde 10. Bu yönü ile Android’e göre iOS’taki uygulama çökme sorununun oldukça yüksek olduğu görülüyor. iOS’ta en çok çöken uygulamaların başında Instagram ve Facebook Messenger yüzde 8’lik oran ile yer alırken bu uygulamaları Pinterest yüzde 6, Facebook ve Google yüzde 5 oran ile takip ediyor.
Yine aynı dönemde, Android’teki uygulama çökme sorununda başı yüzde 12 ile Facebook, Adres Defteri yüzde 5, Google Play yüzde 4 ile listede yer alıyor. Bu noktada dikkat çeken şey ise Android’in yerleşik uygulamalarının oldukça problemli olduğu.