
Peki ”Siri” Nasıl Çalışıyor ?
iPad, iPhone ve Apple Watch cihazlarında, sizinle iletişim kurup sorunlarınızı çözecek bir asistan yer alıyor. Apple, cihazdaki ses algılayıcısının Siri’ye seslendiğinizde “saniyede 16000 dalgaya bölündüğünü” açıklıyor:
“Ses dalgalarının analiz aşaması sesin, 0.01 saniyelik ses spektrumlarını tanımlayan bir dizi kareye dönüştürülmesiyle başlar. Bu karelerin yaklaşık yirmi tanesi (yani 0.2 saniyesi) akustik bir modelin oluşturulması için kullanılırlar. Derin Sinir Ağı (DNN) denilen bu akustik modellerin her biri, bir dizi olasılık dağılımına dönüştürülür. Bu işlem, ‘Hey Siri’ komutunda yaklaşık 20 farklı ses sınıfı oluşturulmasıyla gerçekleşir”
Siri’nin zor şartlar altında etkinleştirilmesini kolaylaştırmak için Siri’yi tetikleyen komutların altındaki ses dalgalarıyla üretilen ‘Hey Siri’ komutunun çalışmaması mümkün. Ancak sistem sizin Siri’ye seslenip seslenmediğinizden emin olmak için birkaç saniyelik daha düşük ya da yüksek sesleri algılayabilecek hassas moda geçiyor. Böylece ilk başarısız denemenin hemen ardından tekrar Siri’ye seslendiğinizde uyanacaktır. Bu ikinci şans mekanizması, kullanıcıların daha fazla çaba sarf etmeden Siri ile etkileşim kurmalarını sağlıyor.”
Ayrıca Apple ikinci şans mekanizması sayesinde Siri’nin, genel pil tüketiminde %5’lik bir etkiye sahip olduğunu söylüyor.