Apple yaptığı son açıklamada macOS işletim sistemine sahip olan Mac bilgisayarlarında artık 32 bit uygulamaların desteklenmeyeceğini açıkladı.
Apple macOS’in yeni sürümü olan macOS 10.13.4 ile birlikte artık 32 bit uygulamaların desteklenmeyeceğini açıklamıştı. Apple’ın bu açıklamasının ardından kullanıcılar Mac bilgisayarlarında artık 32 bit uygulamaların desteklenmediği uyarısını almaya başladı. Apple’ın bu hamleyi kullanıcıların ve geliştiricilerin 64 bite geçişini hızlandırmak için böyle bir adım izlediği düşünülüyor.
64 Bit’in Faydaları Neler ?
Apple’ın iPhone 5s modeliyle birlikte akıllı telefonlarda da 64 Bit işlemcilere geçiş yapması bilgisayarların da 64 bit teknolojiye geçişisin hızlandırmıştı. 32 Bit’i bilgisayarlardan silmek isteyen Apple yayınladığı son macOS 10.13.4 güncellemesiyle birlikte 32 bit uygulamaların fişini tamamen çekmiş oldu.
Peki 32 Bit ya da 64 Bit kavramları nedir ? Bilgisayar işlemcisinin bilgileri işleme biçimini ifade eden bir terim olan 32 Bit ya da 64 Bit ifadeleri kullanıcılara hız anlamında önemli farklar sunuyor. Microsoft’un Windows işletim sisteminde 64 Bit işletim sistemleri 32 Bit işletim sistemlerine göre daha büyük RAM miktarlarıyla kullanılabiliyor. Windows işletim sistemlerinde 4 GB’a kadar olan RAM miktarlarında 32 Bit işletim sistemi kullanırken 4 GB’dan büyük RAM kapasitesini 32 Bit işletim sistemi tanımıyor. 64 Bit işletim sistemleri ise 4 GB’dan büyük RAM miktarlarını algılayabiliyor.
Mobil işletim sisteminde iOS 11 ile birlikte 32 bit desteğini sonlandıran Apple Mac bilgisayarlarında da Power Mac G5 modelinden itibaren 64 bit işlemciler kullandığını ve bu kararının yeni olmadığını dile getiriyor. Kullanıcıların Mac bilgisayarınızda 32 Bit uygulama varsa son güncelleme ile birlikte 32 Bit uygulamaları çalıştıramayacaksınız. Uygulamayı çalıştırmak için uygulamanın 64 Bit sürümünü yüklemeleri gerekecek ya da uygulamanın geliştiriciyle iletişime geçip uygulamanın 64 Bit sürümünü çıkartması için baskı yapması gerekecek.
