Apple mı Samsung mu Tartışmalarına Son Noktayı Koyuyoruz!

Apple ve Samsung

Apple’ın veya Samsung’un her yeni akıllı telefonu duyurmasından sonra en çok konuşulan şey; Apple’ın iPhone’u Samsung’un Galaxy’sini “döver” veya tam tersi yönde değerlendirmelerden ibaret. Genel olarak herkes, sahip olduğu telefonu ve akabinde markayı savunma peşinde ve bu durum konuya olan yaklaşımı objektif olmaktan uzaklaştırıyor.

teknik destek

Samsung, 23 Ağustos’ta Galaxy Note 8’ini duyurdu ve biz de dahil olmak üzere pek çok platformda bir anda iPhone 7 Plus mı Galaxy Note 8 başlıklı inceleme yazıları, karşılaştırma videoları bir bir paylaşılmaya başlandı.

Elbetteki bu tip karşılaştırmalar ve değerlendirmeler kullanıcı tarafında oldukça faydalı oluyor çünkü binlerce TL ödeyerek alacağınız cihazın emsaline göre durumunun ne olduğunu bilmek bir kullanıcının en doğal hakkı.

Ben de Apple mı Samsung mu tartışmalarına son noktayı koymaya karar verdim ve böyle bir yazıyı kaleme almak istedim. Her şeyden önce, bu yazımda olaya tümüyle objektif olarak yakalaşacağımı, adımızın AppleFoni olmasının konuya yaklaşımımı etkilemeyeceğini bilmenizi isterim. Elbetteki yaklaşımımıza tecrübelerimi de dahil edeceğim.

Söz konusu akıllı telefon olduğu için konuyu bir kullanıcı için oldukça önemli olan birkaç başlıkta ele alacağım;

  • Cihaz performansı,
  • Müşteri desteği & servis durumu,
  • Yazılım güncelleme desteği ve
  • Türkiye’deki pek çok kullanıcı için oldukça önemli olan markaların ürünlerinin ikinci el pazarındaki durumu.

Evet, hazırsanız başlayalım.

Cihaz Performansı

iOS işletim sisteminin desteği ile yıllardır iPhone’lar piyasadaki en performanslı akıllı telefonlar ve kesinlikle bu performansları ile yıllara meydan okuyorlar. Öyle ki, günümüzde bile iPhone 4 kullanan pek çok insan var. iPhone 4’ün 2010 yılında piyasaya sürüldüğünün altını çizeyim.

Android tarafında ise işler istenildiği gibi değil ancak artık Android’in olgunlaşma sürecini atlattığını ve performans noktasında bekleneni sunmaya yaklaştığı da bir gerçek. Elbetteki Android bu gelişim ve olgunlaşma sürecinde halen iOS’un takibinde. Android tabanlı akıllı telefon üreticileri de bunun farkında oldukları için cihazlarına ütopik işlemciler ve yüksek RAM eklemesi yapıyorlar.

Mesela kağıt üzerinde iPhone 7 Plus (3GB RAM) ile Galaxy Note 8’i (6GB RAM) karşı karşıya getirdiğinizde en basit hali ile Samsung’un RAM miktarı konusundaki ezici üstünlüğü göze çarpar. Nitekim, genel kullanımda işler kağıt üzerinde göründüğü gibi olmuyor.

Şu anda pek çok Galaxy Note 8-iPhone 7 Plus karşılaştırma testlerinde Samsung’un oldukça tatmin edici bir iş ortaya koyduğunu gördüm ve bu beni açıkçası şaşırttı. Her ne kadar Galaxy Note 8’in asıl rakibi iPhone 7 Plus olmasa da -asıl rakibi 12 Eylül’de tanıtılması beklenen iPhone 8 olacak- ilk defa Android tabanlı bir akıllı telefonun ve Samsung’un bir akıllı telefonunun performansının iPhone’a eşdeğer düzeyde olduğunu hatta kimi konularda ardında bıraktığını görmüş oldum.

Henüz piyasaya yeni sürülmüş, tabiri caiz ise çiçeği burnunda bir akıllı telefondan (Galaxy Note 8) söz ediyorum ve elbetteki Samsung’un onun ardında olması, en önemli geliştirmelerini sunması olağan bir durum ancak gelecekte bunun bu şekilde olmayacağından emin olabilirsiniz. Bir süre sonra Android Android’liğini yapacak, Samsung’ta Samsung’luğunu yapacak ve Note 8 bugün olduğu konumundan geriye doğru gitmeye başlayacak. Bu söylemimden son derece eminim ve bunun bu şekilde olacağını 4-5 ay sonra görmeye başlayacaksınız.

Müşteri Desteği & Servis Durumu

Aslında ben de eski bir Samsung kullanıcılarındanım ve Galaxy S3 ilk tanıtıldığında öncelikli olarak deneyimleme şansım oldu. Bu nedenledir ki Samsung’un müşteri desteği ve servis konusundaki tutumunu çok iyi biliyorum. Öyle ki bu konuda Samsung’a verilebilecek puanın 0 olduğunu söylemek bile Samsung’u yüceltmem anlamına gelecektir.

Konuyu biraz daha açmam gerekirse, Galaxy S3’ümde beklenmedik performans kayıpları oluşmaya, cihaz kullanılamaz hale gelmeye başladı ve cihazın kenarındaki gümüş renkli çerçevesi sadece 6-7 ay sonra soyuldu, yok oldu. Bu sorunları dile getirerek “Samtit Samsung Yetkili Servisi’ne” cihazı verdim ve birkaç gün sonra bu soyulmaların sorumlusunun ben olduğum, miktarını hatırlamadığım bir ödeme yapmam durumunda çerçevenin değiştirilebileceği bilgisini aldım ve elbetteki böyle bir şeyi kabul etmedim ve cihazımı geri aldım. Yetkili Samsung servisinin reddedilmeye karşı göstermiş olduğu tavır da trajikomikti. Çünkü performans kayıpları için yazılımı sıfırlamaya bile tenezzül etmediklerini gördüm.

Ayrıca, Samsung’un telefonla sunduğu müşteri desteğini de deneyimleme şansım oldu ve Türkiye standartlarında bir destek sunduklarını rahatlıkla söyleyebilirim.

Apple için ise diyebileceğim tek şey; mükemmel. iPhone 5s’imin kasasında kullanıcı hatasından kaynaklı çizikler olmasına rağmen, ses sorunundan dolayı bu görmezden gelinip cihazım yenisi ile değiştirildi. Apple Watch Series 1’im watchOS 3 beta 1 güncellemesi sonrası kullanılamaz hale geldi ve saatin alt tarafında, kalp sensörünün bulunduğu alanda yine benden kaynaklı pek çok kılcal çizik vardı ve bu kullanıcı hatası görmezden gelinerek sıfırı ile değişimi yapıldı.

Yani Apple, Samsung’un yaptığını yapmayıp istediğimden çok daha fazlasını bana sunmuştu. Ayrıca telefonla sunulan müşteri desteğini deneyimleme şansınız olduysa zaten biliyorsunuzdur ve bilmeyenler için söyleyeyim; Apple.com.tr’de birkaç tıklama yaparak oldukça kibar, sorularınıza net cevap veren bir Apple çalışanı tarafınıza ulaşacak ve sizi en iyi şekilde yönlendirecektir.

Yazılım Güncelleme Desteği

Söz konusu bir iOS aygıtıysa, bilirsiniz ki Türk kullanıcının bir ABD’li kullanıcıdan farkı yoktur. Yani, yeni bir iOS güncellemesi yayınlandığı anda tüm dünyada eşzamanlı olarak kullanıma sunulur. Herhangi bir güvenlik açığı veya soruna karşı Apple sıkı takip yapmaktadır ve bu tip durumlarda hemen ek güncelleme ile sorunları çözer.

Apple, herhangi bir iOS aygıtına ortalama olarak 4 yıl boyunca kesintisiz yazılım güncelleme desteği sunmaktadır. Kimi kullanıcı Apple’ın her yeni iOS güncellemesi ile cihazlarının performansına müdehale ettiği iddiasında olsa da, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını, sadece gelişen yazılım teknolojisine eski donanımlı cihazların zamanla ayak uyduramayıp performans kaybı yaşadıklarını belirteyim.

Samsung için ise yazılım güncelleme konusunda durumlar hiçte istenildiği gibi değil. 5.000 TL verip satın aldığınız bir Samsung akıllı telefonu için bir yıl sonra Google’da “Galaxy XXX için Android XX güncellemesi ne zaman yayınlanacak” gibisinden aramalar yaparsınız. Ne yazık ki Android dünyasının gerçeği budur ve bu durum yıllardır değişmedi, değişmeyecek gibi de duruyor.

İkinci El Pazarı için Apple’ın ve Samsung’un Cihazlarının Durumu

Apple’ın marka değeri ve piyasadaki itibarı, şirketin cihazlarının ikinci el pazarında dahi öne çıkmasına sebep oluyor ve bugün satın aldığınız bir iPhone’u bir yıl sonra oldukça düşük değer kaybı ile satabiliyorsunuz. Çünkü Apple’ın beklenmedik cihaz indirimleri yoktur ve böyle bir uygulaması olmadığı için ikinci elde kullanıcı etkilenmez.

Ancak Samsung’un beklenmedik indirimleri vardır ve bugün 5.000 TL’ye satın aldığınız bir akıllı telefonunu çok değil birkaç ay sonra 500-1.000 TL indirim ile satın alabilirsiniz. Bu da doğrudan ikinci el pazarına yansır ve ikinci el pazarında cihazın değer kaybı oldukça yüksek olur.

Bunun en net kıyaslamasını popüler ikinci el ürünlerin satışının yapıldığı e-ticaret sitelerinden rahatlıkla yapabilirsiniz.

Sonuç olarak; Apple mı Samsung mu tartışmalarına tam olarak nokta koymak mümkün olmayacaktır ama akıllı telefonunda sadece WhatsApp’ı kullanan, gerektiği zaman fotoğraf veya video çekip bunun Facebook’ta veya Twitter’da paylaşan birisiyseniz 6GB değil isterse 16GB RAM’e sahip bir akıllı telefona sahip olun bunun size hiçbir katkısı olmayacaktır.

Şahsen bir iPhone kullanıcısının yanında “benim telefonumda çok fazla RAM var, 333 megapiksel kamerası var, ekranı 666 ppi” diyerek elindekini öne çıkartmaya çalışan insanları anlamıyorum. Bunun söyleyenlerin tavrı telefonunda atomu parçalayacakmış gibi ama aslında yaptıkları tek şey sosyal medyada pineklemeden ibaret.

Android’in özgürlükçü yapısı sizi özgür yapmıyor, tehlikelere karşı açık hale getiriyor. Android’te sadece hesaplarınızı korumakla mücadele etmeniz yeterli olmuyor, telefonunuzu doğrudan Google Play’dan dahi indirdiğiniz uygulamalara karşı korumalısınız.

İnanın daha yazılacak pek çok şey var. Diyeceğim şu ki, sizi bilmem ama ben bu kadar karmaşaya 5.000 TL verip dahil olacağıma gider 5.500 TL verir Apple’ın akıllı telefonunu alırım.

müşteri hizmetleri

54 Comments

  1. Baya tarafsız olmuş harbiden. Samsung un ürettiği 2k ekranı niye söylemiyorsun (s8+)
    Apple yıllardır hd ekranda boğuluyor. iPhone x desen tamam 2k ekran var da face id si hiç stabil değil (annemde var. ) Onlarca kez yüzünü algilamadi. Bu arada sen 4 yıl önceki samsung dan bahsediyorsun uyan artık yıl olmuş 2018 Android, samsung açık ara farkla Apple yi ediyor. Açın gözünüzü. Note 8 6 GB ram le geliyor. Kaç kişinin bilgisayarında 6 GB ram var? Note 8 al bak bakalım 5 yıldan aşağı götürüyor mu götürmüyor mu ? Yada git 4800 ver hd ekranlı 8 plus al sen bilirsin.

  2. Apple telefonları yavaşlatıyor ve telefonda özgür olamadıktan sonra almaya ne gerek var tabikde SAMSUNG Ekran olsun batarya olsun kamerası olsun en iyisi SAMSUNG

  3. İLK AKILLI TELEFONUM SAMSUNG S3 İDİ onu bir yıl kullandıktan sonra lg g2 aldım lh g2 samsungdan çok daha iyi bir telefon du 4 yıl lg kullndım bir çok arkadaşın ısrarına ragmen iphone almadım bir kaç kez arkadaşların telefonu kurcaladım menü olarak çok uyuzca geldi hatta al şunu kıracam falan da dedim
    ondan sonra dubaiye gittim orda fiyatlar ucuz oldu için bir iki tane alıyım satarım dedim 7 aldım otelde inceledim kurcaladım vakit çoktu baktım hoşuma gitti satmadım kayıt ettim pasaporta kullanmaya başladım

    ve uzun lafın kısası bu güne kadar telefon kullanmamışım iphone bir telefon bir fotograf maikensi bunlar hep ayrı bir ürün gibi his veriyor diger leri sanki telefonda yapışık bir kamera bir bilgisayar vs gibi birbirne balı sanki her an biri dokunacak gibi çökecek gibi gelir … iphone bmv dir

  4. Iphone 7 plus kullanıyorum, asla android kullanmam ve sevmem! Ama eğri oturup doğru konuşalım animde s8 plus var ve Benim telefonumu şarj, kamera, tasarım ve hızlı şarj konusunda ezip geçiyor Android S3 zamanında kalmadı S8 de bir donma, kasma, stabilite yitirme görmüyorum Iphone kullanıyorum fanlık yapmam gerçekçi olmak gerek samsung en önemli iki konu kamera ve fotoda ezip geçiyor!

    1. haklısınız burada ıphoneyı savunan herkes milattan önce kalmış insanlar şimdi bir samsung s9+ gibi bir telefona bakılacak olursak kamera konusunda cidden baya yatırım yapılmış diyafram açığı olsun cidden güzel bir kameraya sahip.

  5. @mustafa ”3 saat de şarj olup 5 saat dolmadan tükenen iPhone 7 plus” bu bu telefonun piline denilecek cümle değildir. Telefonun kutusundan çıkan adaptörü kullanmak yerine başka bir adaptörü kullansanız (12w ipad adaptörü) veya 15w usb-c thunderbolt3 çıkışından şarj etseniz(bilgisayarınız bunu destekliyorsa) iPhone’un daha hızlı şarj olduğunu görebilirsiniz. Eğer hala bir sorun var diyorsanız Appple Store veya herhangi bir Apple yetkili servise gidebilirsiniz.

    1. Evet doğru dediğin gibi Apple a tekrar para ödersen telefonun daha iyi şarj olur ama bir hızlı şarj teknolojisi gibi değil. Evet iPhone 7 yi kullanmazsan şarjı iyi de gider. Ama o kadar para verip de doya doya kullanmamak yazık. Bu batarya olayını da ben söylemiyorum bütün şarj olma ve şarj tükenme testlerinde en kötü performansı veren telefon olan iPhone 7 plus için diyorum. Aksini düşünen YouTube yüzlerce videolarda kıyaslamayi izleyebilir.

  6. Hahaha 3 saat de şarj olup 5 saat dolmadan tükenen iPhone 7 plus mı harika S7 edge 6 ay eski olmasına rağmen 80 dk dolum 7.30 saat aktif kullanım veriyor. İsteyen YouTube da baksın. Kaldı ki kamera da dxomark bile kamerada S7 nin nasıl iPhone 7 yi ezdigini gözler önüne serdi. Artık bırakın fanatik olmayı. Yazılım diyerek arkasına saklanmak Android 7 gayet akıcı ve bol özellikli. iPhone seviciler içine sokulduğunuz kafeste istediğiniz kadar özgürsünüz. Müzik indiremezsin video indiremezsin seni virüslerden koruyoruz diyor Apple eee ne yapayım o zaman

    1. iOS de müzik video yu indirirsin iPhone kamerasına laf etme gerçekten güzel kamera gece çektiği fotolar muhteşem ve android 7 asla iOS kadar akıcı olamaz ve akıcı dediğin o yazılımı teline almak için kaç ay bekledin acaba ???? Acaba teline kaç ayda bir format atıyosun??? Windows gibi takılmalar artınca resetlemek gerek mecburiyetten……

      1. Ben S7 edge i tam 1.5 yıldır kullanıyorum bir defa bile format atma yada resetleme gereği duymadım ayrıca ekstra hafıza kartı takarak daha fazla uygulama yüklememe rağmen hala akıcı bir deneyim sunuyor. Artık yazılımsal olarak bir hız farkı ya da akıcılık farkı söz konusu değil. Apple bana bunu yapma şunu yapma ondan sonra sana akıcı deneyim var diyor. İ7 plus kamera güzel ama parasının hakkını vermiyor.

  7. Android iOS kadar stabil değil ama RAM canavarı denilip eziklenecek bir ekosistem değil. Android’in aşırı stabil çalışması için 4 GB RAM yetiyor. iOS’ta ise 3 GB RAM yetiyor.

  8. Android’e ram canavarı demek yanlış. Android’in stabil çalışmak için 2 GB RAM aşırı stabil çalışması için 4 GB RAM’e ihtiyacı var. Bu iOS’ta stabil çalışması için 1 GB RAM aşırı stabil çalışması için 3 GB RAM’e ihtiyacı var. Bazı şirketlerin 6 GB RAM koyması yalnızca kullanıcıyı kandırmak için.

  9. Düşük ışıkta iyi foto çekiyorsun diye ekosistemi kurtaramazsın.

  10. Bu işte tarafsızlık olmaz 2 OS bambaşkadır eğer mühendis iseniz telinize linux kurup kod yazıp uygulamanın kodunu değiştirmek istiyorsanız gidin android alın ama bir teli normal kullanmak, bilgilerinizi yükleyip(foto mesaj film müzik…) bunun yanında diğer cihazlarda kesintisiz kullanmak istiyorsanız(bilgisayarınızdaki masaüstü siz hiçbir şey yapmadan iPhone’unuza gidiyor) ve rahatça uygulama yükleyip hiç kasmasan kullanmak istiyorsanız iPhone alın Apple on ilk iPhone’u tanıtırken dediği gibi (yaz 2007) :biz telefonu yeniden icat ettik ve içerisindeki yazılım diğer telefonlara göre 5 yıl ileride… yıllar geçti ve hala bu cümle değişmedi…. Ve bir başka bilgi daha: Açık kaynak kodlu yazılım normal bir kullanıcı için uygun değildir ve bir başka söz daha “yazılımlıla donanım arasında eşşiz benzersiz uyum sadece apple a özeldir” Johnny Ive (late 2016 MacBook Pro ürün tanıtımı)

    1. hadi şuraya bi Hint kodu atayım da iosunuz çöksün 😀

  11. Apple yazılım. Telefonu Samsung. Teknoloji telefonu. Apple demek esir olmak Samsung özgürlük. Ömer bey en önemlisi sizde biliyorsunuz ki Samsung LCD üretiyor. Chip üretiyor beyaz eşya üretiyor monitör üretiyor iş makinası üretiyor dünya devi hatta apple in ÇOĞU. Cihazların içinde Samsung un entegre chipleri Samsung olmaz Sa ÇOĞU marka olmaz qalcomm Firması su an apple ayakta tutuyor bunlarıda yaz istersen

  12. 🙂 Tarafsız yazınızda pil performansı ile ilgili kısmı ben mi göremedim yoksa siz mi yazmamayı tercih ettiniz? Geçiniz Samsung’u. Huawei veya Google gibi kendi cihazını hatta işletim sistemini üreten firmaları da katınız yazılarınıza. 5500₺ verip düşük ışıkta çöp fotoğraf çekebilirsiniz tabi. Ancak 1000₺ bandında bir Android ile harikalar yaratarak(şarj da bitmeden :)) fotoğraflar çekebilirsiniz. Yalnızca bir S3 kötü deneyimi ile koca ekosistemi çöpe atamazsınız. Tarafsız yazmayı denememişsiniz dahi…

  13. ben bu yazıdaki fikirlerle tam razıyam, 10 puan veriyorum. zira tam gerçekler söylenilmişdir.

  14. Duygularımı dile getiren en dürüst ve samimi yazıyı okudum ve hiç bir abartı yok teşekkür ederim benim gibi düşünenler olduğunu gördüm konu kaliteyse adı apple gerisi teferruat

  15. Çok objektifsin gerçekten mesela arayüz konusunu konuşmuyorsun çünkü apple ezilir

  16. Ömer Bey yine döktürmüş, bu konuda kitap bile yazılır gerçekten 🙂 Ancak anlamayan yine anlamıyor malesef…

Comments are closed.