Apple Türkiye Ürün Garanti Şartları (AppleFoni Özel)

Apple-Garanti-Sartlari

iPhone, iPad, iPod touch, Apple Watch, Mac veya herhangi bir Apple ürünü mü satın aldınız? Apple’ın Türkiye’de sunduğu ürün garanti şartları ve detaylarını merak ediyor olabilirsiniz. Muhattabınız Apple dahi olsa haklarınızı korumanız için öncelikle haklarınızı biliyor olmanız gerekiyor. Bu noktada şirketin Türkiye’de sunduğu (elbetteki yasalar dahilinde uygunluk çizgisinde) ürün garanti şartlarını sizlerle bu rehber yazımızda paylaşmak istiyoruz.

teknik destek <

Öncelikle şirketin Türkiye’de uyguladığı ürün garanti şartları metninin tamamına devam ederek ulaşabilirsiniz.

Peki bu koruma yasasını maddelere ayırarak dikkatlice incelemek gerekirse ne anlamamız, ne çıkartmamız gerekir? Gelin buna birlikte bakalım.

1) Tüketiciler; arızalı ürünlerin satıcısı, üreticisi veya ithalatçısından ücretsiz onarım veya değiştirme, indirim veya geri ödeme talep etme hakkına sahiptir. Türkiye’den satın alınan ürünler için bu haklar ürünlerin teslim tarihinden iki yıl sonra sona erer. Apple donanım ürünleri satın aldığınızda, Apple’ın İki Yıllık Sınırlı Garantisi’ni de almış olursunuz.

Ürününüz arızalı çıktığı takdirde, (hangisi uygunsa) Türkiye Cumhuriyeti Tüketiciyi Koruma Kanunu veya Apple’ın İki Yıllık Sınırlı Garantisi çerçevesinde talepte bulunmayı tercih edebilirsiniz.

Apple’dan satın alınan Apple markalı olmayan ürünler de Türkiye Cumhuriyeti Tüketiciyi Koruma Kanunu kapsamına girer ancak Apple’ın İki Yıllık Sınırlı Garantisi bu ürünler için geçerli değildir.

Apple’ın sunduğu garanti şartlarının ilk kısmı olarak değerlendirilebilecek olan bu noktada, şirket iki yıllık garanti sürecinden ve garanti kapsamında; cihazın veya cihazların onarılması, değişimlerinin yapılması, cihaz bedelinde indirim yapılması veya fatura tutarının geri ödenmesini kabul ve tasdik ediyor.

Ayrıca; Apple mağazalarında satılan üçüncü taraf ürünlerinde Türkiye Cumhuriyeti Tüketiciyi Koruma Kanunu kapsamına girdiğinden ancak Apple’ın sunduğu iki yıllık sınırlı garanti kapsamında olmadıklarından söz ediliyor.

2) Türkiye’de satın alınan ürünler için tüketici haklarınız, Apple’ın İki Yıllık Sınırlı Garantisi çerçevesindeki haklarınızın yanı sıra ve bu haklara ek olarak geçerlidir. Aşağıdaki tüketiciyi koruma kanunu özeti ürününüzle birlikte aldığınız matbu garanti belgesinde de bulunmaktadır.

Garanti süresi, malın teslim tarihinden itibaren başlar ve 2 yıldır. Malın bütün parçaları dahil olmak üzere tamamı Firmamızın garantisi kapsamındadır. Malın garanti süresi içerisinde arızalanması durumunda, tamirde geçen süre garanti süresine eklenir. Malın tamir süresi en fazla 20 iş günüdür. Bu süre, mala ilişkin arızanın servis istasyonuna, servis istasyonunun olmaması durumunda malın satıcısı, bayii, acentası, temsilciliği, ithalatçısı veya imalatçısı-üreticisinden birisine bildirim tarihinden itibaren başlar. Malın arızasının 10 iş günü içerisinde giderilmemesi halinde imalatçı-üretici veya ithalatçı malın tamiri tamamlanıncaya kadar, benzer özelliklere sahip başka bir malı tüketicinin kullanımına tahsis etmek zorundadır.

Buraya kadar Apple tüketiciye ek haklar sunduğunu ve bu haklara ek olarak Türkiye’deki Tüketiciyi Koruma Yasaları’nın uygulandığından söz ediyor. Apple ürünleri için garanti süresinin 2 yıl olması, ürünün bürün parçalarının (kulaklık, şarj kablosu veya adaptörü v.s) garanti kapsamında olduğunu belirtiyor. Herhangi bir arıza durumunda arızanın çözülmesinin 20 iş günü yani haftasonları hariç (kimi zaman Cumartesi günü de iş günü olarak kabul edilebilmektedir) 20 gün / 4 hafta olduğunu belirtiyor. Bu 20 günlük sürecin arızalı cihazın servise, tedarikçisine yani resmi yetkili ve ilgili yer neresi ise oraya verilmesi ile başladığını belirtelim. Arızanız 10 iş günü / 2 hafta içerisinde giderilmezse Apple size benzer özelliklerde, arızanın giderileceğine güne kadar geçici bir cihazın kullanımınıza sunulacağından söz ediyor.

3) Malın garanti süresi içinde gerek malzeme ve işcilik, gerekse montaj hatalarından arızalanması halinde, işçilik masrafı, değiştirilen parça bedeli ya da başka herhangi bir ad altında hiçbir ücret talep etmeksizin tamiri yapılacaktır.

Tüketicinin onarım hakkını kullanmasına rağmen malın;
– Tüketiciye teslim edildiği tarihten itibaren, garanti süresi içinde kalmak kaydıyla, bir yıl içerisinde en az dört defa veya imalatçı-üretici ve/veya ithalatçı tarafından belirlenen garanti süresi içerisinde altı defa arızalanmasının yanı sıra, bu arızaların maldan yararlanamamayı sürekli kılması,”
– Tamiri için gereken azami sürenin aşılması,
– Firmanın servis istasyonunun, servis istasyonunun mevcut olmaması halinde sırasıyla satıcısı, bayii, acentesi, temsilciliği, ithalatçısı veya imalatçısı-üreticisinden birisinin düzenleyeceği raporla arızanın tamirinin mümkün bulunmadığının belirlenmesi, durumlarında, tüketici malın ücretsiz değiştirilmesini, bedel iadesi veya ayıp oranında bedel indirimi talep edebilir.

Apple’ın ürünlerinde sunduğu garanti şartlarının bu kısmında ise arıza kaynağının kullanıcı olmaması durumunda tüketicinin ne işçilik masrafından ne malzeme veya değiştirilen parça fiyatından sorumlu tutulmayacağı belirtiliyor. Buna ek olarak ürün garanti kapsamında onarıldıysa ve buna rağmen;
– Onarımdan sonra geri teslim aldığınız ürününüz (yine 2 yıllık garanti kapsamı dahilinde) bir yıl içerisinde en az dört defa veya (ithalatçı veya tüketiciye göre değişmekle birlikte maksimum) altı defa arızalanırsa,
– Garanti kapsamında ürünün 20 iş günü olan tamir süreci aşılırsa,
– Herhangi bir şekilde 2 yıllık garanti süreci dahilinde servis desteği sağlanamazsa,
ürününüz için fatura tutarında para iadesi, ücretsiz değişim yapılmasını veya başka/yeni bir ürün için fatura tutarında indirim talep edebilirsiniz.

4) Malın kullanım kılavuzunda yer alan hususlara aykırı kullanılmasından kaynaklanan arızalar garanti kapsamı dışındadır. Garanti belgesi ile ilgili olarak çıkabilecek sorunlar için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğüne başvuruda bulunabilirsiniz.

En kritik kısım ise burasıdır. Ürünün kullanım kılavuzunda yer alan hususlara aykırı kullanılmasından kaynaklanan arıza durumunda Apple ürünü garanti kapsamından çıkarabileceği veya arızanın garanti kapsamı dışında değerlendirebileceğini belirtmesidir.

Yaygın olarak bu kısmı örneklendirmek gerekirse;
– iPhone’unuzu düşürmeniz durumunda ekranınızın kırılması garanti kapsamı dışında değerlendirilir ve parça değişim ve işçilik ücreti talep edilir.
– iPhone’unuzun kasasını bükmeniz, eğmeniz veya cihaz yapısında bariz/gözle görülür bir değişiklik yapmanız durumunda cihazınız garanti kapsamı dışına itilir. Ürünü alalı 1 gün dahi de olsa 1 yıl dahi de olsa ürününüz garanti kapsamı dışına çıkartılacaktır.

müşteri hizmetleri

1 Comment

  1. Ömer bey iphone 5s’e ios 10 yüklemeli miyim eylülde kasma yapar mı performansı nasıl olur?

Comments are closed.