7 Haziran 2011’de, Apple’ın efsanevi CEO’su Steve Jobs vefatından çok kısa süre önce Cupertino Kent Konseyi’ni toplayarak 12.000 Apple çalışanını tek bir binaya toplamak istediklerini oldukça farklı bir proje ile kendilerine açıklıyor. Bunun için de şehirde yer alan ve birkaç binadan oluşan Apple’ın merkezini, Hewlett-Packard’ın yer aldığı araziyi satın alarak inşa etmek istediklerini söyler. Steve Jobs’un deyimiyle “uzay gemisi” olan Apple’ın yeni kampüsü Apple Park dijital ortamda konseye tanıtılır.
Aradan geçen yaklaşık 6 yılın ardından ilk zamanlar Apple Campus 2 olarak adlandırılan Apple Park, dünyanın dört bir yanından gelen kaliteli inşaat malzemeleri ile neredeyse tamamlanmak üzere. Metalik karbon fiber çatısı Dubai’de üretildi ve kavisli cam panelleri Almanya’dan getirtildi. 708 bin metrekarelik alan üzerine kurulan kampüs, henüz tam anlamıyla faaliyete geçmiş olmasa da Nisan ayı itibariyle çalışanların bir kısmı yeni merkezlerine taşınmaya başladı. Yıl sonuna kadar 12 bin Apple çalışanını yeni ofislerine taşınması bekleniyor. Proje için harcanan para ise toplamda 5 milyar dolar.
ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Cupertino aslında oldukça küçük ve sadece 60.000 nüfuslu bir kent. Yıllardır bitti-bitecek diye Apple Park’ın bekleyen Cupertino halkının heyecanlı bekleyişi sürüyor. Teknoloji dünyası Silikon Vadisi’nde yer alan küçük kentleri derinden etkiledi ve yapısını değiştirdi. Apple ile Cupertino’da da benzer bir durum söz konusu.
Apple’ın Cupertino’ya Olan Katkısı
Şehir halkı Apple’a yabancı değil. Apple’ın ilk kampüsü de bu kentte. Ancak böylesi büyük bir projenin kente getireceği katkı oldukça büyük. Öyle ki, Apple Park’ın inşaasına yönelik haberlerin ortaya çıkmasıyla heyecanlı bir bekleyiş başlamış ve kenti turistler ziyaret etmeye başlamış. 2016 yılından bu yana ise yeni restoranlar, mağazalar ve kafeler açılmaya başlanmış. İşletme aktiviteleri de 2015’in 2. çeyreğinde 2014 yılının aynı çeyreğine göre yüzde 33,5 artış göstermiş. Ancak, 2015 yılındaki rekor artık 2016 yılında normale dönmüş ve normal seyirde 2016 yılının 2. çeyreğinde yüzde 19,4’lük bir büyüme yaşanmış.
Konut fiyatları tarafındaysa büyük bir paylama yaşanmış. Geçtiğimiz yıl Cupertino’da 3 yatak odalı bir evin değeri 750.000 dolar ilen bu sene bu rakam 1.500.000 dolar seviyelerine ulaşmış. Artık bu bölgeden ev alabilmek için evet, milyoner olmak şart. Yeni projeler ise yolda. Kentin birçok bölgesine, Apple çalışanlarının konaklaması adına çeşitli konut projeleri yapılıyor. Yani Cupertino, Cupertino olalı görmediği bir yükselişi yaşıyor.
Kentte yaşanan tüm bu gelişmeler Cupertino Belediyesi’nin de yüzünü güldürdü. Belediyenin yayınladığı Yıllık Mali Raporu’na bakıldığında kentteki konutların rayiç bedelinin toplam 1.7 miyar dolar arttığı görülüyor. Bunda teknoloji devi Apple’ın katkısının 820 milyon dolar olduğu değerlendiriliyor. Öte yandan Apple, Pruneridge Yolu’nun kapatılması için de belediyeye 2014-2015 mali yılında 23.7 milyon dolar ödedi. Apple’ın 2016 mali yılında kente ödediği inşaat vergisi ise 900.000 dolar.
Apple’ın eski merkezinin, diğer konutlarının ve yeni kampüsünün kentteki konut rayiç bedeline katkısının yüzde 17,5 olduğu tahmin ediliyor. Bu oran 2011’den beri yüzde 8,93 artış göstermiş. Apple Park projesini dahil etmeyecek olursa, firmanın Cupertino’daki mülk değerini yine bu beş yıl içerisinde iki katladığını söyleyebiliriz.
Cupertino’daki yeni konut projeleri ise kendini göstermeye devam ediyor. 120 tane loft daire için çalışmalar yolda, kentin en işlek caddelerinde Apple’ın çalışanları için yapılan ve Eylül’de bitmesi planlanan Residence Inn ise bir diğer göze çarpan proje. Apple Park’ın açılmasından sonra, Apple’ın ağırlayacağı konukları, düzenleyeceği panel ve toplantıları da göz önüne aldığımızda kentin bundan olumlu ve büyük ölçüde etkileneceği açık bir gerçek.
Öteki Tarafta Olup Bitenler
Apple Park bir üretim tesisi değil, bir merkez olacak. Dolayısıyla 12.000 çalışan yüksek eğitimli ve gelir düzeyi yüksek bir kitleden oluşuyor. Yüksek gelirli bu kitlenin, hem emlak sektörüne hem de kentin gelişimini oldukça yüksek oranda katma değer sağlayacağı kesin. Ancak öteki tarafta, 60.000 nüfuslu kentte halkın tamamının alım gücünün yüksek olduğunu söylemek mümkün değil. Bu değişim ile birlikte, özellikle alt ve orta sınıf yerli halkın alt-kültür konumuna düşmesi gibi bir risk var. Bu bağlamda, kent göç aldığı için artan fahiş fiyatlar yüzünden göç vermesi söz konusu olacak.
İnşaatı ile adından yıllardır söz ettiren Apple Park, önümüzdeki dönemlerde daha da çok adından söz ettirecek gibi görünüyor. Kenti tüm ihtişamıyla değiştiren Apple Park’ın tüm alanına 9.000 ağaç dikilmesi planlanıyor. Çevresi yeşillenecek ve Apple Park yeşilliğin arasına gömülecek. Dışarıdan gelen ziyaretçiler için de kahvelerini yudumlayacaklarını bir kafenin de alan içinde olacağını söyleyelim.
İlgilenenler için, Apple Park’ın dronla çekilmiş son halini aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz;
Ayrıca, son 1 yılda Apple Park’ın inşaatı;
