Apple’ın iOS platformu ve Google’ın Android işletim sistemi günümüzde oldukça zengin özelliklere sahipler. Her iki ekosistem de, geniş bir üçüncü taraf geliştirici ile muazzam bir destek alıyor. Her iki işletim sistemi, hem uygun fiyatlı cihazlarda hem de muhteşem, premium cihazlarda yer alıyor. Her biri diğerinden daha avantajlıdır ve her biri kendi kullanıcı tabanının büyük bir bölümü tarafından seviliyor. Son birkaç yıldır yapılan sayısız araştırmaya göre Apple, marka sadakati ve müşteri deneyimi konusunda en üst sırada yer alıyor.
Kullanıcılar, çeşitli nedenlerden ötürü her zaman bir platformdan diğerine geçerler. Ancak, Apple’ın CEO’su Tim Cook tarafından paylaşılan bilgilere göre Android kullanıcıları, iPhone kullanıcılarının Android’e geçiş yapmalarından çok daha büyük ilgi ile iPhone’a geçiyorlar. Peki neden? Buna cevap bulmak için yazımızı okumaya devam edin.
Reddit’te iki hafta önce karşılaştığımız bir paylaşımda, Google Pixel XL’a geçiş yapan bir iPhone kullanıcısı dört ay sonra neden iPhone’a geri döndüğü yazıyordu. İlginç bir paylaşımdı ve iPhone kullanıcılarına niçin neden Android’den geçtiklerini veya Android’e geçmesini sağlayan şeyleri öğrenmemizi sağladı. İnsanlar akıllı telefon tercihlerini tartışmak için her zaman bize e-posta gönderiyorlar. Bu nedenle, insanlara iPhone’a neden geçiş yaptıklarının ana nedenlerini veya neden iPhone’tan başka bir telefona geçiş yapmayı planlamadıklarını ara ara sorguluyoruz.
Bu yazıda, aldığımız en yaygın 10 yanıtı ele alacağız.
Android vs iPhone
Yazılım güncellemeleri: Bu en kolay ve en çok belirtilen nedenler arasında.
20 Şubat itibariyle, tüm aktif iPhone’ların, iPad’lerin ve iPod touch’ların %79’u, geçtiğimiz Eylül ayında sunulan iOS’un en yeni sürümünü iOS 10 çalıştırıyorlardı.
6 Şubat itibariyle ise aktif Android cihazlarının %1.2’si geçtiğimiz yıl Ağustos ayında yayınlanan Android’in en yeni sürümü olan Android 7 Nougat’ı çalıştırıyordu.
Android’in en popüler sürümü, iki yıl önce Kasım 2014’te piyasaya sürülen Lollipop’dur. Android’in en yeni sürümü olan Nougat, 2018 yılının sonuna kadar Android 9.0’ın yayınlanacağı güne kadar büyük olasılıkla sahip olacağı en yüksek kullanım seviyesine ulaşamayacak.
Google, açık kaynaklı ve üreticilerin ücretsiz olarak erişebilecekleri ve hızla yaygınlaşan bir platform yarattı ancak yazılım güncellemeleri, sonsuza dek sürdürecek kadar elden geçmek zorunda kaldı. Dahası, yalnızca amiral gemisi Android telefonları birkaç yıldır yazılım güncellemelerinin keyfini çıkarabiliyorlar. Bu da, orta seviye ve giriş seviyesi cihazların, en yeni Android sürümünü alamamalarına neden oluyor.
Müşteri desteği: Aslında kullanıcı tarafında en önemli kriter tam olarak bu. Gezegendeki hiçbir tüketici elektroniği şirketi, Apple’ın satış sonrası hizmetiyle eşleşen bir destek hizmetini sunamıyor.
Suya dayanıklılık: Suya karşı dirençli akıllı telefon konusunda Apple bunu oldukça geç benimsedi ve doğrusu bu oldukça ilginç oldu. Su sıçramalarına ve toza karşı IP67 sertifikasına sahip olan iPhone 7 ve 7 Plus pek çok kullanıcıyı cezbetti. Bu da onların iPhone’a geçmelerini sağladı.
Üstün donanım: Birçok kişi aslında binlerce TL para ödedikleri cihazdan ödedikleri parayı hissetmeyi istiyorlar ve pek çok kullanıcı iPhone’da bunu tam olarak hissettiklerini söylüyorlar.
iMessage: Evet ciddiyiz. iMessage belki pek çok kullanıcı için WhatsApp’ın veya Facebook Messenger’ın yerini alamaz ama oldukça ilgi çekici bir yeri olduğu açık. Özellikle iOS 10’la kazandığı özelliklerle daha da ilgi çekici hale geldi.
Süreklilik: Samsung, Windows ile daha sıkı entegrasyon sunmak için çalışıyor ve Continuity benzeri özellikleri sunan AirDroid gibi büyük bir üçüncü taraf uygulamaları destekliyor ancak hiçbir şey Apple’ın sunduğu çözümler kadar şık ve pürüzsüz değil.
Apple Watch: Android Wear son zamanlarda biraz daha iyi durumda ancak Apple’ın watchOS platformu sunulana kadar bir hiçti. Apple Watch ve watchOS’tan çok şey öğrenildi. Apple Watch’un şık bir aksesuar olduğu herkes tarafından biliniyor.
Uygulamalar: Bu konuyu daha önce pek çok kez ele aldık. Apple’ın iPhone’u, neredeyse her zaman öncelikli olarak uygulamaları alır ve kullanıcı deneyimi neredeyse her zaman iOS’ta üstündür. Dışarıdaki tüm iOS cihazlarını da ele aldığınızda, gerçek anlamda yanına yaklaşılmayacak bir üçüncü taraf uygulama ekosistemi var diyebiliriz.
Basitlik: Android’in çok yönlü ve özelleştirilebilir olması, pek çok kullanıcı için büyük bir özellik. Ancak başkaları için zorluktan başka bir şey değil. Birçok kişi, Android cihazını kurmak ve kullanıcı deneyimini korumak için çok fazla zaman ve çaba harcadıklarını ve bu nedenle de iOS’un sadeliğini tercih ettiklerini söylüyor.
Pil Ömrü: Bizimle konuşan hemen her iPhone 6 / 6s Plus ve iPhone 7 Plus sahibi, pil ömrünü iPhone’a geçiş için büyük bir neden olarak gösteriyorlar. Apple’ın küçük iPhone’larının pil ömrü pek tatmin edici değil ancak Plus modelleri sınıfının lideridir. Şahsen, bir iPhone 6s’den iPhone 7 Plus’a geçtiğimden beri, pil ömrü hakkında endişelendiğim tek bir zamanım olmadı.
