OS X 10.12 için Siri, yeniden tasarlanan, baştan aşağı yenilenen iTunes ve App Store, geliştirilmiş şifrelemeli iCloud ve Apple TV için özgün programlama… Bunlar Apple’ın üzerinde çalıştığı projelerden sadece birkaçı. Tüm bu çalışmaların somut verileri bu yılki 13-17 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek olan WWDC 2016’da görücüye çıkacak.
WWDC 2016’da gerçekleşecek olan her şeyi sizin için bir araya getirdik.
iOS 10
iOS 10 şu an için bir sır durumunda. Herhangi bir sızıntı söz konusu değil. Sadece Apple arkaplanda testlerini gerçekleştiriyor. Yine de analistlerin raporları ve kullanıcı beklentileri ışığında Apple’ın sonraki iOS sürümü için planları hakkında bazı detayları ortaya koymak mümkün.
Öncelikle şirket App Store’u baştan aşağı yenilemeyi planlıyor. Muhtemelen ücretli arama sonuçları hayatımıza girecek. Elbetteki kullanıcı tarafında bir gelişme değil bu. Doğrudan geliştiriciler açısından büyük bir gelişme olacak ve geliştiriciler uygulamaların belirli kelimelerde listelenmesi için ödeme yaparak arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almalarını sağlayabilecekler. Bunun dışında Apple’dan sıradan bir kullanıcıyı ilgilendiren arayüz değişiklikleri yapması söz konusu elbetteki olacaktır.
Bunun dışında ne çapta iOS değişiklikleri yapılacak tümüyle sır. Ancak büyük arayüz değişiklikleri beklememek gerekiyor. Birkaç yeni özellik dışında Apple genel performans ve pil performansına odaklanabilir.
Mac OS X – MacOS
OS X 10.12 büyük yeniliklerle gelecek gibi duruyor. Elbetteki bu da Mac’leri daha kullanışlı hale getirecek özelliklerin hayatımıza gireceği anlamına geliyor. Apple’ın Mac için Siri üzerinde çalışma yaptığı ve sanal asistanını Mac kullanıcıları içinde kullanıma sunacağı bazı ortaya çıkan detaylar arasında.
iTunes’in tasarımının baştan aşağıda yenileneceği belirtiliyor. Ayrıca OS X adlandırmasının yerini MacOS’un alacağı da hemen hemen resmileşmiş durumda.
Mac App Store için de Apple’ın küçük arayüz değişikliklerine ve eklemelerine gideceği belirtiliyor. Şimdilik bir tabirle OS X 10.12’nin yine genel anlamda performans odaklı bir sürüm olacağı öngörülüyor diyebiliriz.
Mac’ler
Apple sessiz sedasız 12 inç MacBook’u yeni işlemciler ve renk seçeneği (roze altın) ile yeniledi. MacBook Air için de 8 GB RAM artık standart olarak sunulmaya başlandı. Ancak genel anlamda Apple’ın sıradaki hedefi MacBook Air ve MacBook Pro ailesinde bir yeniliğe gideceği görülüyor.
Apple TV
Geçen yıl tanıtılan 4. nesil Apple TV pek çok şeyi değiştirdi. Apple’ın WWDC 2016’da Apple TV için ufak geliştirmelerini görmeyi hedefliyoruz. Ancak bunların neler olacağını doğrudan söylemek güç.
iCloud
Apple’ın iCloud için büyük hedefi var: daha güçlü şifreleme. Evet bir dönem FBI ile sorunlar yaşayan Apple kritik bir karar alarak gelecek nesil yazılımlarında daha güçlü şifreleme üzerinde duracağını belirtmişti. Şirketin WWDC 2016’da iCloud altyapısının ne yönde yenilediğini ve ne gibi güvenlik iyileştirmeleri yaptığını görmemiz mümkün.
Apple Pay
Ülkemizde kullanılabilir olmayan ama büyük bir umutla beklediğimiz mobil ödeme sistemi Apple Pay tarafında da Apple’ın WWDC 2016’da bazı yeniliklerini duyurması mümkün. Özellikle belkide ülkemizde dahi kullanılabilir olduğuna dair bir açıklama ile yüzümüz gülebilir. Şirket muhtemelen WWDC 2016’da bu yönde gelişmeleri paylaşacaktır.
Geliştiriciler
Apple’ın altın saadet zincirini oluşturan geliştiriciler… Onlar için WWDC 2016 kritik önem taşıyor. Şirket yerleşik uygulamalarına geliştiricilerin daha fazla erişim sağlayabilmesinin önünü açabilir ve geliştiricilerin daha fazla kaynak kullanabilmesini önünü açabilir. Yine bir dizi Apple servisi geliştiriciler için muhakkak geliştirilerek görücüye çıkacak.
