Son Güncelleme tarihi 7 Aralık 2022 by Teknoloji Haber
Dil bilgisi dilin içerisindeki sesleri, sözcükleri, cümleleri inceleyen bir bilimdir. Cümlelerin yapılışını ve dizilişini inceler, araştırır. Gelişmelere göre kurallar belirler ve uygular. Dilin gelişimi için oldukça gerekli bir oluşumdur. Ülkelerin kültürlerinin dil ile tarih boyunca aktarıldığı bilinir. Aynı zamanda edebiyatın daha anlamlı ve kümülatif hale geldiği dönem yazı ile başlamıştır. Yıllar boyunca bu gelişim en istikrarlı biçimde dil bilgisi ile günümüze ulaşmıştır.
Dil bilgisi bölümleri
Dil bilgisinin incelendiği farklı bölümler bulunmaktadır. İncelenen dört tane bölüm vardır. Bu bölümleri ayrıntılı olarak aşağıda bulabilirsiniz.
Fonetik: İlk okuduğunuzda tınısı sanki bu kelimeyi biliyorum dedirtti değil mi? Evet belki gün içinde bolca duyduğunuz ve kullandığınız bir kelime. Eğitim hayatınızda da bolca karşılatınız. Ancak aklımızda yer etmedi çünkü başlı başına bir konu hiç olmadı. Evet, fonetik kelimesi Yunanca’ dan türemiş bir kelimedir. Bu kelime ‘phone’ kelimesinden türemiştir. Ses kelimesi olarak kökü gösterilebilir.
Morfoloji: Dil biliminde morfoloji bölümü kelimelerin tarihinin yerini bulmasında yani kelimelerin kimlik kazanmasında öncü olan alandır. Kimlik kazandırılan kelimelerin yapısını çözümlemek ve tanımlamak için uzun uğraşlar ve araştırmalarda bulunan alandır. Diğer dillerin uzmanları ile de çalışarak daha doğru sonuçlar alırlar. Dünya’da pek çok dil diğer dillerle kelime alışverişinde bulunmuştur.
Etimoloji: Sözcüklerin hangi zamanda, tarihin hangi döneminde çıktığını araştırır. Aynı zamana kelimelerin kime ait olduğunu araştırır. Etimoloji genel kültür dediğimiz kavramı besler. Kelimenin gelişme sürecini inceleyerek diğer dillere yayılışının takibini yapar. Sözcüklerin yazımı gibi daha çok değişim gösteren seslendiriliş biçimlerini de araştırarak çok yönlü sonuçlar elde ederler.
Semantik: Dilin daha çok anlam yönünü inceler. Dil bilimsel dışında felsefe ile de bağımlı bir kolu vardır. Tam bir tanımını yapacak olursak dilsel göstergelerin anlamını araştırır.
Dil bilgisinin önemi
Toplumların geleceklerini belirlemek için geçmişlerini iyi bilmeleri gerektikleri söyleminin bir kolu dil ile ilgilidir. Dilimizin geçmişini bilmezsek doğru gelişimini de gerçekleştiremeyiz. Dilimizin gelişmesini istiyorsak bu konulardaki araştırmalara destek vermeliyiz. Bilim insanlarının çalışmalarına gerekli olan destekleri vermeliyiz. Dilimiz her zaman gelişmeli ve toplumla uyum içinde ilerlemelidir.
Noktalama işaretleri sorunu
Bu başlığımızda, noktalama işaretlerini kullanırken oluşan sorunlardan söz etmek istedik. Çelişkili olarak görülen bazı kelimelerde, noktalama işaretlerinin kullanılmamasından ötürü oluşan anlatım bozukluğu her alanda karşımıza çıkmakta. Sitemizde, önerdiğimiz yöntemlerden biride otomatik noktalama işaretlerini algılayan sistemlerin kullanılması. Bunun dışında, translate.google.com.tr kullanarak yazdığımız kelimelerde nerede noktalama kullanmalıyız kolayca kontrol etmemiz mümkün.