2012 yılının ilk Güneş tutulmasına çok az bir süre kaldı. Bu yıl ki Güneş tutulması Antartika’nın büyük kısmında görülecek. Ayrıca tutulma Güney Amerika’nın güneyinden gözlenebilecek. Peki ne zaman olacak tutulması? Detaylar ve çok daha fazlası haberimizde.
Tutulmanın ne zaman olacağı ile bilgiler resmi ağızlardan geldi. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Gözlemevi, 2018 Ay ve Güneş tutulması tarihini verdi. İlk Güneş tutulması içerisinde olduğumuz ay yani Şubat ayında gerçekleşecek. 2018 yılında toplam Güneş ve 2 Ay tutulması görülebilecek. Bu yıl ki ilk tutulma 15 Şubat’ta olacak. Antartika’nın, Atlantik Okyanusunun ve Güney Amerika’nın güney bölgelerinde görülebilecek. Diğer hiç bir kıtada tutulmayı görmek mümkün değil.
Güneş tutulması Türkiye’de görülecek mi?
Tutulma 18.55’de başlayıp 22.47’de bitecek. Ülkemizden görülecek mi? Diye merak edenler varsa da hemen yanıt verelim. Tutulma ne yazık ki Türkiye’de görülemeyecek.
Yaşanacak tutulma da ay Güneş’in yüzde 60’ını örtecek. Tutulma ilk olarak Avustralya’da başlayacak. Tutulma daha sonra doğuya, Güney Kutbu’nun altına, Güney Amerika’nın güney ucuna doğru yolculuğuna çıkacak.
Tutulma Arjantin ya da Uruguay’da son bulacak. Tutulma Dünya’da çok az bölgede görüleceği için turistler Güneş tutulmasını izlemek için bu ülkelere akın ettiler. Tutulmayı çıplak gözle izlemek isteyen çok sayıda turist Avustralya’ya giderek bu olaya canlı şahit olmayı umuyor.
