Dünya genelinde 80’den fazla ülkede acil hizmetleri temsil eden bir organizasyon Apple‘ın iOS 11.3‘e Advanced Mobile Location (AML) eklemesine çok büyük haber olarak niteledi. Önümüzdeki 10 yıl içinde yaklaşık 7500 can kaybına engel olacağı tahmin ediliyor!
Apple AML Nedir? Advanced Mobile Location Nedir?
AML acil durum servisleri görevlilerinin otomatik olarak acil numarayı arayan birinin bulunduğu yeri tespit etmesini sağlıyor. Hem GPS hem de Wi-Fi donanımlarından gelen verileri otomatik olarak bir konuma aktarır ve böylece adresi tanımlar. Ancak bazen tam olarak net konumu sunamaz. Türkçesi şu an için bilinmemekle birlikte tahminen: Gelişmiş Mobil Konum olmasını bekliyoruz.
Geçen yaz Avrupa Acil Numaralar Derneği (EENA) Apple‘ı AML eklemeye davet etmişti. Anlaşılan Apple bu daveti kırmadı. Bu özellik insanların güvenliği için büyük bir haber. Kelimenin tam anlamıyla daha fazla hayat kurtarmak demek. Bahar döneminden itibaren hem Android hem de iOS cihazları kurtarıcılara daha fazla yer sağlayacaklar. Apple da bunu yeni güncellemesi ile tüm kullanıcılara sunacak.
Apple daha önce gizlilik kaygısı nedeniyle iPhone‘larda AML’yi etkinleştirmeyi reddetmişti. Ancak özellik iOS 11.3‘ün ilk geliştirici beta sürümüne dahil edildi. EENA daha önce sistemin dahili gizlilik özellikleri olduğundan Apple‘ın bu özelliği desteklemek için endişe etmesinin yersiz olduğunu savundu.
Sistem yalnızca acil arama ile etkinleştiriliyor. Konumu yalnızca acil servislere iletiyor ve kullanımdan hemen sonra devre dışı bırakılıyor. Genellikle sadece 30 saniye aktif kalıyor.
EENA arayanlar genellikle acil aramalar yaparken belirsiz ya da tamamen yanlış yerler verdiğini ve bunun doğru yere yardımda bulunmada ölümcül gecikmelere neden olabileceğini belirtti. Bunun küçük çocukların çağrılarında daha fazla problem olduğu söylendi.
10 Ocak 2017’de Litvanya’da bir acil servis yanıtlama noktasın bir acil durum çağrısı yapıldı. Arayan babasını bilinçsiz ya da ölü olarak bulduğunu bildiren 7 yaşındaki bir çocuktu. Operatöre yakınlarının herhangi birinin adresini veya telefon numarasını bilmediğini bildirdi. Acil servis tarafından alınan LTE konum bilgisi 14 km’lik bir yarıçapa sahipti. Neyse ki operatör konumu kendi çabalarıyla 6 metre yarıçapa aldı. Polis ve ambulans hizmetleri gönderildi ve acil müdahale uzmanları şimdi tamamen iyileşmiş olan kişiye tıbbi müdahaleyi hemen yapabildi.
Türkiye’de özellikle özel hastanelerin hemen benimseyeceğini düşündüğümüz bu sistem sizce de hayat kurtarır mı? Yoksa konumunuz paylaşılabildiği için kötü niyetli kişiler tarafından amacı dışında kullanılabilir mi? Yorumlarınızı bekliyoruz.

Comments are closed.