2013 yılında iOS 7 ile iPhone, iPad, iPod touch kullanıcılarının kullanımına sunulan, kullanışlı kontroller, geçişler ve kısayol erişimlerinin önünü açan iOS kontrol merkezi şüphesiz müthiş ama Apple’ın üzerinde çalışması gerekiyor.
iOS Kontrol Merkezi ve Bildirim Merkezi üzerinde Android’e yakın bir çalışma kullanıcılar tarafından uzun zamandır bekleniyor. Kişiselleştirmeyi Bildirim Merkezi üzerinde kullanılabilir kılan Apple’ın aynı şeyi Kontrol Merkezi üzerinde de sağlaması bekleniyor. Ancak bu şekilde kontrol merkezinin daha kullanılabilir hale geleceği düşünülüyor.
Yine de Apple‘ın kullanılabilirlikten öte performansa odaklandığı bir gerçek. Bugün en kötü Android cihazda bile basit bir bildirim merkezinin 50’ye yakın kişiselleştirme seçeneği mevcut. Ancak performans oldukça kötü durumda. Hal böyle olunca Apple performansı düşünerek bekleneni sunmuyor diyebiliriz. Yine de Apple’ın bunu en iyi şekilde sunması mümkün elbette.
Özellikle kontrol merkezinde normal şartlarda kullanılmayan kısayolların yer alıyor olması kimi zaman o merkezin hiç kullanılmaması anlamına geliyor. Evet günde kaç kez uçak modunu aktif ediyor veya rahatsız etme modunu aktif hale getiriyorsunuz? Bu kısayolların yerine bir hücresel veri kısayolunun olmasını istemez miydiniz? Cevaplarınızı tahmin edebiliyorum.
iPhone 6s ile birlikte gelen 3D Touch kısayolları ile kontrol merkezinde yer alan kimi kısayollarında artık çöp haline geldiğini de belirtelim. Bir sayacı açmak için kim kontrol merkezini kullanır ki? Bunun yerine Saat uygulamasının üzerine baskı uygulayarak basarak, rahat bir şekilde sayaç kısmına gidebilirsiniz.
Apple’ın kontrol merkezindeki rahatsız etme kısayolunun yerini düşük güç modu kısayolu alsaydı daha iyi olmaz mıydı? Veya kullanıcılar WhatsApp, Twitter gibi uygulama kısayollarını atayabilselerdi? Kesinlikle çok daha iyi olurdu.
Apple son 3 yıldır benzer yapıda ve basitlikte bir kontrol merkezine odaklanmış durumda ancak bunun iOS 10 ile değişmesi artık kullanıcıların en büyük beklentilerinden birisi. Bakalım Apple bunu yapacak mı. Sizin düşüncelerinizi de paylaşmanızı bekliyoruz.
