iPhone uygulamaları kapatma yani iOS uygulamaları kapanmaya zorlama pil ömrünü olumsuz etkiliyor!
Pek çok kişi, iOS’un Uygulama Değiştirici’sini kullanarak uygulamaları kapanmaya zorluyor ve bunu cihazının pil ömrünü artırmak için yaptığını söylüyor. Aslında yapılan bu şey iOS’ta doğru bilinen yanlışlardandır.
Uygulamaları, Uygulama Değiştirici’yi kullanarak sürekli kapanmaya zorluyor ve bunun pil ömrünü olumlu yönde etkilediğine inanıyorsanız yazımızı okumaya devam edin. iPhone uygulamaları kapatma dikkat edilecek hususlar!
iPhone uygulamaları kapatma
Uzun lafın kısası…
Uzun yazıları okumayı sevmiyorsanız sizin için olayı kısaca özetleyelim;
- Bir uygulama kilitlenmediği, tepki vermediği sürece Uygulama Değiştirici’den kapanmaya zorlanmamalıdır.
- Birçok kullanıcının bildiğinin aksine, bir uygulamanın kapanmaya zorlanması aslında pil ömrünüzü düşürmektedir.
- Zaten Apple, uygulama geliştiricilerinin arka planda uygulamalarının etkin bir şekilde çalışmasını sağlamak için uygun araçları sağlıyor.
- Kullanıcılar, iOS’ta ekranda açık olmayan uygulamaların pil ömrünü doğrudan etkilemediklerini bilmeleri gerekiyor.
Şimdi, herhangi bir uygulamayı kapanmaya zorlamanın neden pil ömrü üstünde olumsuz bir etkiye neden olduğunu görmek için yazımızı okumaya devam edin.
Uygulamayı kapanmaya zorlama
iOS’ta bir uygulamayı kapatmak için Ana Ekran düğmesine iki kez basmak veya Ana Ekran Çubuğu’ndan uygulamayı kaydırmak yeterlidir.
Bir uygulamayı kapanmaya zorlamak için kullanıcının Ana Ekran düğmesine iki kez basmasına ve ardından Uygulama Değiştirici’den uygulama kartını ekranın yukarısına doğru hızlıca kapatmaktır.
Yanlış bilinen gerçek
Elbette, Uygulama Değiştirici’de gördüğünüz uygulamaların arka planda çalıştığını düşünmeniz normaldır ve buradan uygulamaları kaydırarak kapanmaya zorlamanın pil ömrünüze olan etkisinin olumlu olacağını düşünüyor olabilirsiniz.
Asıl gerçek
Gerçek şu ki, Ana Ekran düğmesine bir kez basarak bir uygulamanın ekrandan gitmesi uygulamanın CPU kullanımını sonlandırır ve uygulamanın bellek kullanımı yeniden açılana kadar durdurulur. Bu esnada, uygulama arka planda etkin bir şekilde çalışmamaktadır.
Ana Ekran düğmesine bir kez bakarak arka plana atılan bir uygulama aktifliğini yitirir ve neredeyse hiç pil kullanmaz. iOS, uygulamanın son durumunu hafızada tutarak o uygulamayı tekrar başlattığınızdan bıraktığınız yerden kullanmanızı sağlar.
Bir uygulamayı Uygulama Değiştirici’den kapanmaya zorlamak, uygulamanın kullandığı belleğin o an boşaltılmasını sağlar. Bu da tabii ki pilinizde çok küçük olmasına rağmen olumsuz bir etkiye neden olur. Kapanmaya zorladığınız uygulamayı yeniden açmak istediğinizde ise sistem yeniden bellek yüklenimi yapacağından pilinizi iki kez olumsuz yönde etkilemiş oluyorsunuz.
Ana Ekran düğmesine bir kez basılarak çıkılan uygulama hiçbir CPU kullanımına neden olmaz ve hala bellekte olmasına rağmen pile olan etkisi neredeyse sıfıra yakındır.
Nasıl yani?
Televizyon izlerken susadığınızı düşünün ve mutfağa gidip bir bardak kapın. Bardağa su doldurun ve yarısını için. Daha sonra bardağın kalan yarısını lavaboya boşaltıp televizyonunuzun karşısına geri dönün.
Beş dakika sonra geri susadığınızı düşünün. Mutfağa geri dönüp, bardağınızın yarı seviyesindeki suyu için ve kalan yarısını lavaboya dökün.
Şimdi, bu yaptığınız mantıklı mı değil mi? Yeniden susayacağınızı bile bile o suyu neden lavaboya dökesiniz ki? Neden yarım su dolu olan bardağı mutfakta tezgahın üzerinde yeniden içmek üzere bırakmıyorsunuz?
iOS’ta da bir uygulamayı kapanmaya zorlamak tam olarak bu örnekteki gibidir. Cihazınızın kaynağını daha fazla harcarsınız ve bir yazılımda kullanılan her kaynak pili doğrudan etkiler. Yani, bir uygulamayı kapanmaya zorlayıp sonra geri açtığınızda pilinizi boşu boşuna harcamış oluyorsunuz.
iOS’ta bir uygulamanın kaynak ve pil kullanımı nasıl oluyor?
- Çalışmıyor: Uygulama başlatılmadı veya kapanmaya zorlandı. Bellek kullanımı yok ve pile etkisi yok.
- Etkin Değil: Uygulamayı Ana Ekran düğmesine bir kez basarak kapattığınız. Bellek kullanımı var ancak CPU kullanımı yok ve pile etkisi yok.
- Etkin: Uygulama şu anda ekranınızda açık. CPU kullanımı ve bellek kullanımı var. Ayrıca pile etkisi var.
- Arka Planda: Uygulama hala çalışıyor ancak artık ekranda değil. CPU ve bellek kullanımı var. Pili kullanıyor.
- Askıya Alındı / Donduruldu: Uygulama Ana Ekran düğmesine bir kez basılarak arka plana alındı. CPU ve pil kullanımı yok ancak bellek kullanımı var.
Şu anda ekranınızda bir uygulama açıksa o uygulama etkin olarak değerlendirilir. CPU ve bellek kullanımı vardır. Ana Ekran düğmesine bir kez bastığınız anda uygulama askıya alınmadan önce çok kısa bir süre (birkaç saniye) arka planda kalacak şekilde arka plana taşınır. Ana Ekran düğmesine bastıktan birkaç saniye sonra, askıya alınan uygulama artık CPU kullanmak ancak yeniden açtığınızda daha hızlı açılması ve kullanımınızın devam edebilmesi için bellekte kalır.
Kullanılabilir bellek (RAM) dolarsa ne oluyor?
iOS bu konuda oldukça ekonomik davranır ancak kimi zaman bellek kullanımı üst düzeye çıkabilir. Bu gibi durumda sistem bellekte daha fazla yer açmak için askıya alınan uygulamaları otomatik olarak temizler ve bellekten tamamen kaldırır. Kısacası, gereken durumlarda iOS sizin adınıza uygulamaları kapanmaya zorlayabilir.
İstisnalar
Elbetteki kimi uygulamanın iOS’un sahip olduğu Arka Planda Uygulama Yenile özelliği sayesinde arka planda kısmen CPU kullanımına neden olduğu bir gerçek ve bunun pile olan etkisi küçükte olsa var. Bu özelliği, Ayarlar > Genel > Arka Planda Uygulama Yenile menüsünden kapatabilirsiniz.
Bunun dışında kimi uygulama ise yapısı bakımından arka planda olsa bile çalışmaya devam edebilir. Herhangi bir müzik uygulamasından şarkı çalmak gibi.
Kimi zaman yanıt vermeyen herhangi bir uygulamayı kapanmaya zorlayabilirsiniz. Bu da istisnalar arasındadır. iPhone uygulamaları kapatma dikkat!
