Apple’ın gelecek nesil iPhone’lar için AMOLED ekran teknolojisi üzerine çalışmalar yapması, tedarik zincirinde konuyla ilgili söylentilerin ortaya atılması yakın gelecekte iPhone’ların LCD ekran yerine AMOLED ekranlara geçiş yapacağını gösteriyor.
iPhone ve iOS‘un AMOLED ekran ile buluşması şüphesiz eşsiz bir görsel güzelliği ve görüntü zevkini ortaya çıkartacaktır. Peki ya genel anlamda LCD’nin hayatımıza kattıkları ve AMOLED ekranın daha fazla neler katacağını biliyor muyuz?
Genel olarak AMOLED teknolojisi, her piksel için uyarılan LED’lerin ayrı ayrı ışık üretmesi ile meydana gelen bir ekran teknolojisi çeşitidir. Yani uyarılmayan pikseller ışık üretmezler ve gerçek anlamda siyah(pasif) kalırlar. LCD ekran teknolojisi ise pikselleri aydınlatan bir arka ışığa sahiptir. Geleneksel bir ekran teknolojisi olan LCD arka tarafından aldığı beyaz parlak ışık ile pikselleri aktif hale getirir.
Tipik olarak AMOLED ekran renkleri doygun ve canlı gösterir. IPS LCD ekran ise renk tonunda yani özellikle beyaz tonlarda daha başarılıdır. Yani çok canlı renkler için AMOLED tercih edilebilirken, doğru renkler için ve en doğru beyaz tonlar için LCD tercih edilebilir.
En ayrıntılı şekilde AMOLED ve LCD ekranların artılarına ve eksilerine bakacak olursak;
AMOLED Avantajları;
- Koyu zemin üzerinde beyaz metinli bir arayüzde, yani karanlık temalı ekran görüntülerinde daha az güç tüketirler.
- Özellikle siyah tonda daha gerçekçi sonuçlar verir. Özellikle videolarda öne çıkan farklılıklara sahiptir.
- Güç verimi genel anlamda daha iyidir. Çünkü ekrana göre pikselleri ışıklandırır.
- Yapı olarak LCD ekrana göre daha incedirler. Bu sebeple daha ince akıllı telefonlar için vazgeçilmezdir.
AMOLED Dezavantajları;
- Beyaz temalı bir ekran görüntüsünde dramatik olarak on kata kadar daha fazla güç tüketirler. iOS’un genel ekran yapısının da beyaz olması düşünüldüğünde AMOLED bu noktada oldukça kötü bir performans sunabilir.
- Eğer yeterince yakından bakarsanız metinlerin bulanık olması sizi rahatsız edebilir. Çözünürlük konusunda çok başarılı değildir.
- Genel parlaklık, organik polimerlerin zamanla performanslarının düşmesi ile azalır.
- Tedariği LCD’ye göre daha ucuzdur. Bu yönü ile özellikle Android tarafından tercih sebebidir.
LCD Avantajları;
- Güç tüketimi, görüntülenen içeriğe göre abartılı şekilde değişmez. Karanlık veya parlak temalar pil ömrünü etkilemez. Yani genel olarak iOS ve internet hizmetleri için iyi bir tercihtir.
- Beyaz renkte daha doğru renk dengesine sahiptir. AMOLED’de beyaz renkte pikselde düşüş olurken LCD’de bu yaşanılmaz.
- Tam RGB (Kırmızı / Yeşil / Mavi Alt Piksel) matris verilen bir çözünürlükte daha doğru sonuçlar verir. Yani genişliği 1080
- Ömürleri AMOLED’e göre daha uzundur.
LCD Dezavantajları;
- Ekran görüntüsünde öğelere dikkatli bakıldığı zaman geçişlerde denge yoktur. Yani ekranı kaydırırken metin veya öğelerin olmaması gereken farklı tonları arkalarında tuttukları görülebilir.
- Arka ışığa ihtiyaç duyması sebebi ile, AMOLED’e göre daha kalın bir yapıya sahiptir.
Apple için LCD’den Sonra AMOLED Ne Anlama Gelecek?
Genel olarak yukarıdaki avantajları ve dezavantajları toparladığımız zaman iOS için IPS LCD’den AMOLED’e geçmek Apple’ın lehine olacaktır. En büyük avantajı 3D Touch sonrası daha da kalın hale gelen LCD ekran panelinin, AMOLED ile birlikte daha da incelecek olması olabilir. Ancak diğer lehdeki durumlara karşında AMOLED’in dezavantajları da olacağı açıktır.
iPhone’ların gerek yapıları gerekse ekranları uzun ömürlüdür. Bugün bile iPhone 4 veya iPhone 4s kullanan onlarca insan görmek mümkün. Üstelik ekran performansı halen ve halen mükemmele yakın. Ki bu cihazların ortalama 5-6 yaşında oldukları düşünüldüğünde bu gerçekten inanılmaz. Ancak AMOLED ile birlikte bu kadar uzun ömürlü iPhone’ların olmayacağını söylemek mümkün. Tabi ki ekran ömrü açısından. iOS’un özellikle beyaz tonlarda olması, Twitter, Facebook gibi sosyal ağlarında beyaz dengesini üst düzeyde tutması AMOLED’in beyaza karşı olan yapısından dolayı görüntüyü etkileyecektir.
Yine de Apple’ın AMOLED’e geçmemesi için, özellikle de daha ince iPhone’lar adına hiçbir sebebi olamaz.