Proton piller hakkında bilgi sahibi olmanız için kısa bilgileri sizler için topladık.
Şuan için elektronik cihazlarımız büyük kısmı, lityum pil teknolojisiyle çalışmakta. Son derece yaygın bir kullanıma sahip olan bu pillerin de bir gün devri kapanacak. Avustralya – Melbourne’de bulunan RMIT Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, karbon ve suyla çalışmakta olan bir pil prototipini oluşturdu. Hem ucuz hem çevre dostu olan bu yeni batarya, şarj edilebilen ilk proton bataryası olarak karşımıza çıkıyor.
Proton bataryası gezegende en fazla bulunan malzemelerden sadece bir tanesi olurken, karbondan yapılmış elektrota sahip ve su moleküllerini bölmekle görevli. Baş araştırmacı John Andrews, yaptığı açıklamada “Avantaj şu ki, protonları karbon bazlı bir malzemede depolayacağız, ki bu da bol miktarda mevcut ve biz de mevcut olan sudan proton alıyoruz.” dedi.
Karbonla bağlı pilin elektrodu, güç kaynağından gelen elektrik akımıyla protonlar üretip su moleküllerini bölüyor. Protonlar ise yakıt hücresinden geçiş yapmak için yeniden serbest bırakılıyor. Su oluşturmak için ve güç üretmek adına hava ile etkileşime girmekte.
Karbon Emisyonu Sıfır
Bilindik pillerin lityum ve diğer kaynakları oluşturması ekosistemlere birçok kimyasal atık oluşmasına ve bitki örtüsüne zarar vermekte. Ancak proton pil yapısı gereği karbon emisyonunu sıfır derecede tamamlıyor.
Sizle ileride bu piller çok fazla kullanılır mı?

Comments are closed.