İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

watchOS 3 ile Hayatımıza Girecek 20 Yeni Özellik!

Herkese Merhabalar;

teknik destek

Apple Watch kullanmaya aralık ayında başladım. Yani WatchOS 2 yayınlandıktan hemen sonra. Bu sürüm bir çok yeniliği ve kararlılığı beraberinde sunsa da watchOS 3 Apple Watch’ı ve kullanımını ezber bozacak şekilde değiştiriyor. Bir nevi Apple Watch 2 için zaman kazandıracak diyebiliriz. WWDC’de açıklanan ve beta sürümü ile denemek isteyenlere sunulan bu yepyeni arayüzün getireceği bir çok yenillikten öne çıkan 20 başlığı şöyle sıralayabiliriz:

1- Saat Arayüzlerinin iPhone üzerinden ayarlanması sayesinde Apple Saat Arayüzlerini iPhone üzerinden çok daha çabuk ve tüm alternatifleri de görerek ayarlayabileceğiz.

2- Yeni Saat Arayüzleri Mickey Mouse gibi simgesel arayüzlere şimdi Minie de ekleniyor üztelik bu sefer kıyafetlerinin rengini değiştirebiliyoruz. Hem de saate dokununca konuşuyorlar. Numerik ya da Sayısal olarak adlandırılan arayüz de yeni eklenen bir çok arayüz arasında ilgi çekeceğe benziyor.

3- Apple Watch’ta en çok kullanılan özelliklerden biri olan aktivite halkaları şimdi dijital ve analog arayüzlere entegre biçimde karşımıza geliyor. Üstelik komplikasyonlarla (Apple Watch için küçük uygulama eklentileri) kişiselleştirmeyi artırıp dilerseni ekrandan direk tek dokunuşla takvimimize ya da anlık kalp atışlarımıza ulaşabiliyoruz.

4- Yan Tuş artık arkadaşlarınıza açılan bir kısayol değil. Artık uygulama dock’u diye adlandırılan bir bölüme açlıyor ve en sık kullandığınız uygulamaları bu dock üzerinde tutup çok daha hızlı çalışmalarını ve birbirleri arasında kolayca geçişi sağlayabiliyoruz.

5- Uygulamalar (özellikle dock üzerinde tutulanlar) artık neredeyse şimşek hızında. Eskisi gibi açılış animasyonlarını beklemek ve can sıkıcı şekilde ekrana bakakalmak zorunda değiliz. WWDC’de “Aslında sadece 7 kat hızlı ama sanki milyon kere hızlı gibi hissettiriyor.” diye lanse edilmişti ki gerçekten de öyle.

6- Nefes almanın hepimiz için yaşamsal bir fonksiyon olduğu aşikar. Ancak doğru şekilde nefes almanın, hatta nefes terapileri ile vücut ritmimizi, bağışıklığımızı, stres düzeyimizi belirlemede çok etkili olduğu bilimsel araştırmalar sonucu ortaya konmuş. Hatta yoga gibi aktivitelerin en büyük faydalarından birinin nefes alış verişini düzeltmek ve bu sayede sağlığa katkıda bulunmak olduğu ortaya çıkmış. Bu durum Apple’ında gözünden kaçmamış ki tıpkı ayakta durmamızı anımsatan aktivite halkası gibi bir de nefes uygulamamız var artık. Bileğimize dokunuşlar ile nefe alış verişimizi istediğimiz süre için düzenleyerek doğru şekilde nefes almamızı sağlıyor.

7- Henüz Beta sürümlerinde aktive edilmemiş olsa da yan tuşa basılı tuttuğumuzda artık bulunduğumuz yerin acil servis numarasını arayacak. Kimsenin ihtiyacı olmaması dileği ile ama sık seyahat edenlerin çok işine yarayacak bir özellik.

8- Antrenman setleri yeniden düzenlendi. Şu anda bir antrenmana başlarken ve bitirirken apple watch üzerinde her seferinde yeni bir antrenman oluşturuyoruz. Ancak beta sürümünde antrenmanlar, kayıt edilerek bu şablonlar üzerinden arşivlenmeye devam ediyor. Yani eve dönerken bir iki durak önce inip sağlıklı bir yürüyüş yapıp bunu da her gün tekrarlamamız mümkün oluyor. Üstelik antrenmanlar ile ilgili tüm veriler tek bir sayfada ve bu da çok kullanışlı oluyor.

9- Artık parmağımızı aşğıdan yukarı sürüklediğimizde bakışlar menüsü yok. Onun yerine iOS arayüzünden alışık olduğumuz kontrol merkezi geliyor ve bu merkez üzerinden uçak modu, rahatsız etme, sessiz mod gibi ayarlamaları yapabiliyoruz.

10- Komplikasyonlar artık her saat arayüzünde kullanılabilir oluyor. Bir arayüz için belirlediğiniz ve kullandığınız komplikasyonları diğer arayüzlerde de kullanmaya devam edebiliyorsunuz.

11- Komplikasyonlar X-Large arayüzünde de çalışır oluyor ve ekranın büyük kısmını kaplıyor. Örneğin hava durumu komplikasyonunu sık kulanıyorsanız bunu X-Large arayüzünün bir parçası haline getirebiliyorsunuz.

12- Apple watch engelli vatanadaşlar için de ayağa kalk benzeri çevirme zamanı uyarısını veriyor. Böylelikle tekerlekli sandalyedeki kişilerin de hareketi destekleniyor.

13- Mesajlarda scrible desteği var. Scrible aslında Apple Watch kullanıcılarının neden yok diye sorduğu özelliklerden biriydi. Yani mesajı ekrana kendi el yazınız ile yazıyorsunuz. Ve o hangi harfi/kelimeyi yazdığınızı algılayıp bunu kendi yazı tipinde erkana döküyor. Kullanışlı olacağını ümit ediyorum.

14- Aktivite paylaşımı özelliği ile artık aktivite halkalarını doldurmayı tanıdıklarınız arasında bir iddia konusu bile yapabilirsiniz. Onlarla bir rekabet içerisinde olmak hareketinizi artıracak bir motivasyon olabilir ve sizidaha çok hareket etmeye teşvik edebilir.

15- Home Kit artık Apple Watch üzerinde henüz ülkemizde çok yaygınlaşmasa da Apple’ın akıllı ev konseptlerine entegre ettiği iOS uygulamalarını saatimiz üzerinden de kontrol edebiliyor olacağız. Yani salonun ışıklarını açık unuttuğunuzu apartmandan çıktıktan sonra bile farketseniz, saatinizden kapatabilecek ya da ev siz yokken 18 derecede siz gelmeden 2 saat önce ise 24 dereceye gelmesini saatinizden sağlayabileceksiniz. Doğalgaz tüketiminiz ya da elektrik harcamalarınız buna göre düşüş gösterecek. Akıllı ev cihazlarınız ne kadar fazla ise kullanımınız da o kadar yaygın olacak elbette. Şu sıralar çiçeklerin suya ihtiyacı olup olmadığı, evinizdeki nem oranı, hava kalitesi, ısıtma soğutma sistemleri, güvenlik&görüntü sistemleri, kapı giriş sistemleri Home Kit kapsamında çalışabiliyor.

16- Apple Watch sahibi bir MacBook kullanıcısı iseniz (MacOS Sierra ile gelecek) artık şifrenizi yazmak zorunda değilsiniz. Apple Watch bilgisayarınıza yeterince yakınsa, bilgisayarınız sizin olduğunuzu tanıyor ve ekranı açıyor. Apple Watch ekranınızın kilitli olmaması koşulu ile elbette. Kimse Watch’ınız ile casusluk yapamaz.

17- Yeni bir çok komplikasyon yeni yazılım ile birlikte kullanıma sunuluyor. Gerçekten kullanışlı bu küçük bileşenlere yenileri ekleniyor ve daha çok bileşene daha hızlı ulaşmanız sağlanıyor.

18- Saat arayüzleri arasında geçiş yapmak da artık daha kolay. Şu anda kullanılan sert basıp daha sonra arayüzler arasında seçim yapmak yerine; artık bakışlarda olduğu gibi (ki artık bakışlar yok) sadece sağa sola sürükleme ile farklı saat arayüzlerini hızlıca seçebiliyor ya da değiştirebiliyoruz.

19- Ülkemize bir türlü gelmeyen (bu altyapılarla kısa zamanda gelmesi de mümkün olmayan) Apple Pay safari üzerinden web sitelerine geliyor. Hali hazırda internet alışverişini kullanan kişilerdenseniz Safari üzerinden bir alışverişi Apple Watch üzerinden ödeyebilecek o kredi kartı bilgilerinin girilmesi ve acaba çalınıyor mudur endişesinden kurtulabileceğiz.

20- Find my iPhone üzerinden internete bağlı saatinizi görmek mümkün olacak ve kimsenin başına gelmemesini umut ettiğim kayıp durumlarında saatinize uzaktan müdahale etmek mümkün olabilecek.

Apple watchOS 3 ile saatini yepyeni bir saat gibi sunmaya hazırlanıyor ki haksız da değiller içerik baştan aşağı yenileniyor. iOS 10 ile gelecek özellikler ile (mesajlaşmadaki yenilikler gibi) çok daha seveceğimiz bir cihaza dönüşecek gibi. Şimdiden geri sayım devam ediyor.

Her zaman ki gibi sorularınız olur ise dilediğiniz kanaldan bana ulaşmanız yeterli. Okuduğunuz için teşekkürler.

 

 

 

 

müşteri hizmetleri