Japonya’da Waseda Üniversitesi’nde yer alan araştırmacılar, fotoğraflarda yer alan boşlukları tamamlayan ve üzerinde oynanmamış gibi durmasını sağlayan bir yapay zeka geliştirdi. Yapay sayesinde fotoğraflarda çok iyi şekilde oynamalar yapıldığına daha önceden de şahit olmuştuk. Waseda Üniversitesi araştırmacıları ise bu kez fotoğraflarda yer alan ayrıntıları değiştirmenin yerine fotoğraflarda olmayan şeyleri başarılı bir şekilde eklemek için geliştirdi. Bu fotoğrafların eksik yerlerini tamamlama özelliğine sahiptir.
Yapay zekanın eğitiminin tamamlanabilmesi için ilk etapta insanları, manzaraları ve farklı objeleri içeren 8 milyon görüntünün yer aldığı bir veri tabanı oluşturuldu. Sonrasında araştırmacılar bu görüntüler ile özel bir yazılımla oynadılar. Bu şekilde farklı boyut ve renklere sahip olan boşluklar oluşturuldu. Araştırmacılar sonrasında ise yapay zekayı görüntüler ve görüntülerin eksik bölümleriyle ilgili 3 ay boyunca eğitti. Yapay zekanın tamamladığı boşlukların yapay zeka ile özdeş olması sağlandı.
YAPAY ZEKA TESPİT EDİYOR
Yapılan bütün bu çalışmalardan sonra boşlukları nasıl dolduracağını tahmin etmeye ve iki adımda görevini tamamlamaya başladı. Yapay zeka, ilk olarak görselde yer alan boşlukları tespit ediliyor ve bu boşlukları dolduruyor. Sonrasında ise görselin orijinal haliyle ne kadar uyumlu olduğu inceleme altına alınıyor. En son olarak bütün görsele tepeden bakarak bir uyumsuzluk olup olmadığını bulmaya çalışıyor. Sonrasında ise görsel adeta orjinalmiş gibi duruyor.
