Benchmarking (kıyaslama) şirketi Futuremark, geçtiğimiz günlerde yeniden gündeme gelen ve yıllardır sürdürülen spekülasyonun peşine düşerek Apple’ın yeni cihazlarının satılmasını teşvik etmek için eski cihazlarını yazılım güncellemeleri ile kasıtlı olarak yavaşlatmadığını açıkladı.
Futuremark, 2016 yılından başlayarak iOS 9, iOS 10 ve iOS 11’de performans düşüşleri olup olmadığını belirlemek için veriler oluşturdu ve bu verileri üç farklı iOS sürümünde yedi farklı iPhone modeli için 100.000’den fazla karşılaştırma sonucunda bir araya getirdi.
Test edilen ilk cihaz iPhone 5s oldu. Çünkü iPhone 5s iOS 11’i çalıştıran en eski cihaz. 2013’te piyasaya çıkan iPhone 5s, 64-bitlik A7 yongasına sahip olan ilk iPhone modeli ve iOS 11, 64-bit yongaya sahip olmayan cihazlara yüklenemiyor. Futuremark, 3DMark Sling Shot Extreme Graphics testini kullandı ve karşılaştırma yapmak için bir ay boyunca iPhone 5s’teki tüm karşılaştırma skorlarını hesapladı.
Yukarıdaki grafikte çubuk ne kadar yüksek olursa bu performansın o kadar iyi olduğu anlamına geliyor ve test sonucunda iPhone 5s’lerde GPU performansının, küçük değişikliklerle birlikte iOS 9’dan iOS 11’e kadar sabit kaldığı ortaya çıktı.
iPhone 5s CPU performansı da 3DMark Sling Shot Extreme Physics testi kullanılarak ölçüm yapıldı ve sonuçlar yine tutarlı çıktı.
iPhone 6, iPhone 6s ve iPhone 7 de dahil olmak üzere diğer cihazlar için yapılan testlerin sonucunda oluşan grafiklerde hafif oynamalar olduğu görülüyor ve GPU performansının zamanla arttığı gözlemleniyor. iPhone 6 ve iPhone 7’de önceki nesil iOS sürümlerine kıyasla yeni iOS sürümleri ile GPU performansı yükseliyor.
Futuremark, “küçük iOS güncellemelerine veya diğer faktörlere” bağlı olarak bu üç cihazdaki (iPhone 6, iPhone 6s ve iPhone 7) CPU performansının biraz düştüğünü söylüyor ki bu grafiklerden de görülebiliyor. Site, “günlük kullanımda bir kullanıcı için bu küçük farkın fark edilmesi pek olası değildir” diyor. Futuremark, benchmark karşılaştırmalarına dayanarak Apple’ın eski cihazları kasıtlı olarak yavaşlattığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını söylüyor ve ekliyor;
Benchmark verilerimiz, eski modellerin yeni güncellemelerle kasıtlı olarak yavaşlamasının sağlanmasının yerine eski cihazların iOS sürümlerine bağlı olarak tutarlı bir performans sunabilmeleri için düzenli güncellemelerle onları desteklemenin iyi bir iş olduğunu göstermektedir.
Cihazlar arasındaki ham CPU ve GPU gücü, eski bir cihazın yeni bir iOS sürümüne güncellenmesi sonrası ortaya çıkan performansın tam bir resmini sunmamaktadır; zaten benchmark testleri gerçek dünya performansı için doğru bir ölçüt değildir. Bazıları tarafından yapılan spekülasyonların aksine Apple, eski cihazlarını yazılım güncellemeleri ile kasıtlı olarak yavaşlatmıyor ancak hesaba katılması gereken başka faktörler de yok değil.
Daha fazla sistem kaynağı tüketen yeni özellikler, bir cihazın daha yavaş çalışmasına neden olabilir; daha fazla sistem kaynağı kullanan yoğun tasarım öğeleri ve daha güçlü olan yeni cihazlar için tasarlanan diğer değişiklikler ve yeni özellikler gibi.
Apple’ın işletim sistemi güncellemeleri, daha yeni cihazlar için daha gelişmiş API’lar ve teknolojiler sunuyor ve bu geliştirmeler daha güçlü olan yeni cihazlara yönelik oluyor. Bu geliştirmeler daha eski cihazlarda optimize edilmemiş dahili ve üçüncü parti uygulamaların ortaya çıkmasına yol açıyor ve böylece eski cihazlarda performans düşüşü yaşanabiliyor.
Kimi zaman ise yazılımda ek güncellemeler yoluyla çözülmesi gereken bazı hatalar da olabiliyor. Örneğin, iOS 11’i yükleyen kullanıcılardan uygulamalarda yavaşlama ve performans düşüşleri ile ilgili şikayetlerinin ardından Apple, iOS 11 için iki ara güncelleme yayınladı ve bu küçük güncellemeler ile pek çok sorunu çözdü.
