Şirketlerin özellikle önem verdiği kullanıcı gizliliği konusunda Apple’ın ne kadar titiz olduğunu bilmeyen yoktur. Bu durumun böyle olması gerektiğini de zaten hepimiz biliyoruz. FBI ile iOS cihazların parolaları konusunda sürekli bir çekişme içerisinde olan Apple gerçekten de devletlerin bilgi taleplerin nasıl ele alıyor? Nasıl bir tutum sergiliyor dersiniz? Bugünkü yazımızda bunu ele alacağız ve bilgilerimiz ne kadar gizli tutuluyor buna değineceğiz.
Güvenlik Adına Gizlilikten Ödün Verilmiyor
Apple’ın konuyla ilgili resmi bir sayfası mevcut. Emniyet yetkililerinden müşterilerimiz ve Apple aygıtları hakkında düzenli olarak bilgi talepleri aldığını söyleyen şirket, bilgi talepleri aldıklarında bu taleplerin beraberinde mahkeme çağrısı veya arama emri gibi uygun yasal belgelerin de mevcut olmasını şart koştuklarını belirtiyor. Geçerli bir yasal emrin olması konusunda emin olmak için de her talebin titizlikle incelendiğini ve yanıtlarının emniyet yetkililerinin ilgili soruşturma dahilinde yasal olarak almaya yetkili olduğu verilerle sınırlı tuttuklarını vurguluyor. Yani bir mahkeme emri dahi olsa bu Apple’ın kullanıcısıyla alakalı her şeyi açıkça paylaşmayacağı anlamına geliyor.
Apple’ın sayfasında dikkat çeken en önemli detay ise başta ABD olmak üzere hiçbir ülkeden devlet kurumlarına arka kapı oluşturulmadığı. Bunun anlamı ise devlet kurumlarının elini kolu sallayarak Apple ürün ve hizmetlerine erişim sağlayamadıkları. Bu konuda Apple’ın tavrı ise oldukça net; asla buna izin verilmeyecektir.
Devletler Apple’dan En Çok Neleri İstiyor?
Apple’dan en çok istenilen şeylerin ise aygıtlarla ve/veya hesaplarla ilgili olduğu belirtiliyor. Aygıt taleplerinin genellikle iPhone, iPad veya Mac gibi bir Apple aygıtı ile olduğu, hesap taleplerinin ise, genellikle Apple ID hesabı ve/veya ilgili Apple hizmetleri ve işlemleri hakkında olduğu şirket tarafından açığa vuruluyor.
iOS 8.0 veya daha yeni sürümünün yüklü olduğu aygıtlarda kişisel verilerin kullanıcı parolası ile koruma altında olduğunu savunan Apple, devletlerin taleplerinin iOS 8 veya daha yeni iOS sürümleri için olması durumunda hiçbir iOS verilerini alınamayacağını söylüyor. Apple’ın bu parolaya sahip olmadığını savunan şirket, bu konuda devletle işbirliğinin kesinlikle söz konusu olmadığını da sayfasında belirtiyor.
Apple’dan devletlerin taleplerinin %94’ünü aygıt talepleri, %6’sını ise hesap talepleri oluşturuyor. Şirket tüm bu taleplerden etkilenen kullanıcı sayısının oranının ise en fazla %0,00764 olduğunu söylüyor.
Bu noktada pek çok şirketi bağlayan konu ise ABD Hükümeti’nin ulusal güvenlik kararları. Apple milyonlarca hesaplarının çok küçük bir yüzdesinin, ulusal güvenlikle ilgili taleplerden etkilendiğini aktarıyor. 2015 yılının ilk altı ayında aldıkları bu tip taleplerin sayısının 750 ile 999 arasında olduğunu söylüyor. Daha net bilgiler vermek istediklerini ama kanunlar uyarınca şu anda açıklanabilecek en açık ve kesin bilgilerin bunlar olduğunu da ekliyor.
Apple’ın 5 Yıldızlı Güçlü Duruşu!
Elektronik Sınır Vakfı (EFF) güncel “Sizi Kim Koruyor?” raporunda Apple’a yine 5’te 5 yıldız vererek “Apple’ın kullanıcı hakları, şeffaflık ve gizlilik konusundaki güçlü duruşundan dolayı takdir ettiğini” söyleyelim.
Son olarak Apple’ın müşterilerine daha fazla şeffaflık ve koruma sunmak için sürekli çalıştığını da belirtelim. Apple’ın devletin bilgi talepleri sayfasına buradan devam ederek erişebilirsiniz.
