Şimdi yükleniyor

iPhone şarj edilemiyor Lightning bağlayıcısında sıvı algılandı ne demek

iPhone şarj edilemiyor Lightning bağlayıcısında sıvı algılandı ne demek

Son Güncelleme tarihi 20 Ocak 2022 by Teknoloji Haber

iPhone şarj edilemiyor. Lightning bağlayıcısında sıvı algılandı hatası alanların karşısına öneri olarak “Bağlayıcının kurumasına izin vermek için bağlantıyı kesin. Bu, bir kaç saat sürebilir” şeklinde oluyor. Telefon şarj olmuyor şeklinde bir sorun görünmüyor. Lakin büyük sorunlarla karşılaşmamanız için bir uyarı olarak buna uymanız önerilir.

teknik destek

Telefonu şarja taktığınızda iPhone şarj edilemiyor yazısı çıkıyor mu? Çıkıyorsa kapat butonuna dokunduğunuzda cihazınızın şarj olmaya başladığını göreceksiniz. Buna devam etmeniz belki problem yaşatmayacak. Lakin ileri de ne gibi sorunlarla karşılaşırsınız şimdiden bilemeyiz. Ama gerçekten bir sıvı teması olmuşsa şarjda tutmamanız önerilir.

iPhone şarj neden edilemiyor?

Yeni bir çok iPhone telefonda bu koruma özelliği devreye giriyor. Eski modellerde benzeri bir mesaj gelirdi ama ya şarj yapılamıyor ya da sürekli şarj edilemiyor yazısı çıkardı. Yenilerde ise uyarı veriliyor ve kapat yazana dokunduğunuza şarj olmaya başlıyor.

Başlıkta bulunan şarj sorununa sebep olacak etkenler şunlardır:

  • Yağmurlu veya karlı bir havada telefona bakmak veya görüşme yapmak.
  • Sıvı temasına maruz kalacak bir ortamda cihazı bırakmak.
  • Su içerken veya yemek yerken cihaza sıçratma veya dökme.
  • Şarj kablosunun veya kulaklığın uçuna sıvı temas edilmesi.
  • Kısa devre olacak tüm etkenlerin kontrol edilmesi.
  • Yardımcı uygulamalar veya yapılan güncellemeler.
  • Donanım arızasının çıkması. (Soket yuvarı veya elektronik parçaların değişimi)

iPhone şarj hatası için çözüm

iPhone şarj edilemiyor uyarısıyla karşılaşanların inat ederek şarja devam etmemeleri önerilir. İlk önce kurutmaya giden yöntemlere bakınız. Aşağıdakileri uygulamanız yarar sağlar diyelim.

  • Şarj kablosunun ve soketin kontrol edilmesinden sonra kuru bezle dikkatli şekilde silin.
  • Sorunun testi için kulaklık ve başka şarj aleti ile kesinlikle denenmesi gerekiyor.
  • Soketin içerisinin temizlenmesi için bir bez parçası veya içeriye girecek bir şey kullanarak temizlemek isteyenlerin dikkat etmesi gerekir. Daha büyük problemleri ortaya çıkarma olasılığı var. Teknik bilgisi olmayanların bu yönteme yönelmemesi önerilir.
  • Kurutma işlemine soyunacaklar eğer saç kurutma makinesi kullanacaklarsa aşırı sıcak uygulamadan işlem yapmaları gerekiyor.
  • Güneşli bir havada bununla karşılaşanların kesinlikle güneşten yararlanmalarını öneriyoruz. Ekran güneş görmeyecek şekilde biraz güneşte bırakılabilir. Örnek balkonda cam kenarına bir bez koyuları ve ekranın yüzü beze doğru bırakılır.
  • Son olarak hala uyarı alanların cihazı sıcak bir ortamda bir süre bekleterek test etmeleri gerekir.

Oksitlenme gibi bir durumun oluşmasında kesinlikle cihazın içerisi açılarak gerekli temizlik işleminin yapılması gerekiyor. www.applefoni.com

iPhone-sarj-edilmiyor-1 iPhone şarj edilemiyor Lightning bağlayıcısında sıvı algılandı ne demek
iPhone şarj edilemiyor Lightning bağlayıcısında sıvı algılandı ne demek

Geçmişteki sıvı testleri

Cihaz çıktıktan bir süre sonra onunla ilgili çeşitli deneyler ve dayanıklılık testleri de birçok kullanıcı tarafından yapılmaya başlandı. O kullanıcılardan biri olan ve genellikle su testleri ile bilinen Zach Straley adlı bir YouTube kanalının geçmişteki yaptığı testler aklımıza geliyor. Örnek iPhone 2G dahi bu testler arasında yer alıyordu. Bir çok modelin su geçirmezlik testinden geçtiği zamanlardan bazıları aklımıza geldi.

Zach, videolarında özellikle iddialı modeller üzerinde durarak yeni cihazın dayanıklı olup olmadığını test ediyordu. Cihazların ilk modelleri dışında son amiral gemileri üzerinden çok duran testler yapardı. İçerisinde su bulunan kovaya koyulan bir çok model vardı. Su geçirmezlik testinde başarılı bir sonuçla ayrılan modellerde oluyordu tam puan alamayanlarda. Daha sonra eski modelleri tekrar teste alıp bir ileri bir geriye dönmeler olurdu.

Hatırladığımız kadarı ile 2G ve iPhone 4 modellerinin ilk su geçirenlerdi. Daha sonrasında 6s’ de ekranda yeşillenme ve ekran açık kalma dibi durumlar oluşurdu. Kullanıcıların bir çoğunun ya telefon açılmıyor ya da iPhone şarj edilemiyor gibi aksaklıklarla karşılaştığı dönemlerdi.

Pil tarafındaki geçmiş gelişmeler

iPhone modellerinde uzun yıllar piyasada yer alan diğer akıllı telefonların pil kapasitelerine göre oldukça düşük ve bu konuda kullanıcılar tarafından kimi zaman olumsuz yorumlar yapılırdı. Bazı modellere yapılan küçük dokunuşlarla birlikte yeni güncellemeler bir parça iyileştirme yapmıştır.

Çıkarılan serilerdeki versiyonların pil kapasitesi birbirine yakın olmasından dolayı pek şarj tarafında değişim yaşanmazdı. Bizde uzun zaman batarya konusunda ümidi kesenlerdendik. Şimdilerde iPhone 11 Pro Max kullanmamıza rağmen hala aktif kullanımlarda bir gün veya çok çok 1.5 gün şarj gidiyor. Pil kapasitesi yüksek gibi dursa da hala yetersiz bir durumda.

Apple’ ın A9 işlemcisinin zamanında çok az güç tükettiği bilirdi. Şirket bataryanın ömrünü arttırmak yerine daha küçük hale getirerek, pilin bulunduğu alana “Tiaptic Engine” denilen bir parça ilave ederek kendince bir çözüm üretmişti. Şimdilerde M1 işlemciler çok konuşur halde.

teknik destek