Şimdi yükleniyor

2017’nin En Kötü Şifresi ‘123456’ ve ‘Password’ Oldu!

2017’nin En Kötü Şifresi ‘123456’ ve ‘Password’ Oldu!

Son Güncelleme tarihi 10 Kasım 2018 by Müşteri hizmetleri

teknik destek

SplashData, 2017 yılında bilgisayar korsanlarının sızdırdığı beş milyonun üzerindeki verileri analiz ederek oluşturduğu yılın en kötü şifrelerinin listesini yayımladı.

2016 ve 2017 yıllarında büyük miktarda veri sızıntılarının olduğu dikkat çekerken, birçok kişinin kolaylıkla tahmin edilebilecek şifreleri kullanmaya devam ettiği görülüyor. Örneğin, “123456” ve “Password” birkaç yıldır en çok kullanılan ve en kötü iki şifre.

En kötü şifre listesinin kalan ilk 10’u şu şifrelerden oluşuyor;

  • 12345678
  • qwerty
  • 12345
  • 123456789
  • letmein
  • 1234567
  • football
  • iloveyou

Listeye “Monkey”, “123123” ve “starwars” gibi insanlar tarafından kolayca benimsenen şifrelerin eşlik ettiği görülüyor.

SplashData, tek bir sözcükten veya ardışık sayı dizisinden oluşan şifrelerin tahmin edilmesi çok kolay olduğundan tehlikeli olduklarına dikkat çekiyor. SplashData CEO’su Morgan Slain, Star Wars’ın mükemmel bir film serisi olduğunu ancak “starwars” şifresinin kullanımının oldukça teklikeli olduğunu söylüyor. Hackerların insanların kullandığı şifreleri tahmin ederken popüler gündemi takip ettiğine dikkat çeken Morgan Slain, birçok insanın bu şekilde hacklendiğini belirtiyor.

Önemli verilerin yer aldığı hesaplar için birden fazla rasgele kelime, sayı, büyük küçük harf ve karakterin kullanılması güçlü bir şifre için olmaz olmaz. Aynı şifreyi birden fazla hesapta kullanmamak ise başka bir ayrı önemli nokta.

Şu anda Apple’ın web tarayıcısı Safari yerleşik şifre üretme özelliklerine sahip ve şifreler Keychain’de saklayabiliyor. Bu şifrelere tüm iOS ve Mac cihazlardan erişilebiliyor. 1Password, LastPass veya SplashID gibi şifre yönetimi uygulamaları, birden fazla şifreyi hatırlamayı basit hale getiriyor ve şifrelerin yönetimini de kolaylaştırıyor.

SplashData, insanların daha güçlü şifreler kullanmalarını teşvik etmek için her yıl “yılın en kötü şifreleri” listesini yayımlıyor. Bu yıl, şirketin verileri esas olarak Kuzey Amerika ve Batı Avrupa’dan gelen veri sızıntılarından derlediği açıklandı. Yetişkinlere ait web sitelerindeki ve Yahoo’daki veriler ise listeye dahil edilmedi.

2017, Verizon, Saks Fifth Avenue, Deloitte ve Uber’in yanı sıra milyonlarca insanın kişisel bilgilerinin sızdırıldığı önemli bir yıl oldu.

teknik destek