İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Apple’ın iPhone 7’de Kullandığı A10 Fusion Çipine Daha Yakından Bakalım

Apple geçtiğimiz hafta, Çarşamba günkü sunumunda kısada olsa iPhone 7 ve iPhone 7 Plus’ta kullandığı A10 Fusion ve Apple Watch Series 2’de kullandığı S2 çipe değinmişti. Özellikle A10 Fusion çip hakkında şirket “şimdiye kadar bir akıllı telefondan kullanılan en güçlü işlemci” değerlendirmesinde bulunmuştu.

teknik destek

A10 Fusion gerçekten de çok güçlü. Güçlü olduğu kadar da yüksek verimliliğe de sahip. Şirketin ayrıca W1 isimli çipi ile de AirPods’u tanıttığını da hatırlatalım. Hepsini bir araya getirdiğinde Apple’ın geçen seneye göre büyük mühendislik sıçramaları yaptığını ve her şeyini system-on-a-chip (SoC) hattı üzerine kurduğunu görebiliyorsunuz.

A10 Fusion

a10-cip-transistor

Apple A10 Fusion’da 3.3 milyar transistör ile dört çekirdekli işlemcisi ile elbetteki oldukça fazla övünüyor. Şimdiye kadar şirket A9 çipin transistör sayısını açıklamadı. Ancak A8 çipte 2 milyar transistör olduğunu baz alındığında A9 çipte 3 milyar civarında bir transistör söz konusu diyebiliriz.

A10 için 3.3 milyar transistör demek, A8’e göre %50 daha fazla transistör anlamına geliyor. Bu da büyük bir performans sıçraması, kamera için gelişmiş performansa sahip görüntü sinyal işlemcisi (ISS) ile birlikte güçlü CPU çekirdekleri anlamını da yansıtıyor diyebiliriz. Apple, aynı zamanda L1 ve L2 önbellek boyutlarını değiştirmeden devam ettirdiğini de açıkladı. Yani GPU için altı küme tasarımı devam ediyor.

Üretim süreci için ise TSMC’nin 16nm FinFET A9 çipine yakınen bir işlemin söz konusu olduğu beklenmektedir. A10 Fusion’un kalıbına bakıldığı zaman A9’a yakın olmasından bu anlaşılabiliyor. Ancak Apple rakibi Samsung’a karşı 14nm FinFET sürecinin gerisinde kalmış durumda ama performans ve boyutlandırma optimizesi ile rakibine karşı büyük bir başarı elde ettiği muhtemel gibi duruyor.

a10_cekirdek-hizi

Apple ayrıca A10 Fusion’un A9’a göre %40 daha fazla performansa sahip olduğunu ortaya koydu. Her ne kadar şirket tarafından açıkça belirtilmese de A10’un 2.33 GHz çekirdek hızına sahip olduğu ortaya çıkan testlerde görüldü. A9’un 1.85 GHz çekirdek hızına sahip olduğunu belirtelim. Bu kağıt üzerinde %25 daha hızlı bir performans anlamına geliyor.

%25 hız artışı aslında çok da mühim değil. Çünkü asıl önemli olan performans kadar güç yönetimi. A10 Fusion’da güçlü çekirdek yönetimi ve buna orantılı performans yönetimi söz konusu. Yani hız gerektiğinde hız, güç tasarrufu gerektiğinde güç tasarrufu söz konusu.

Apple’ın yeni çipi ile birlikte düşük hızda çekirdeklerin bir kısmını kullanan ve geri kalan çekirdekleri devre dışı bırakan ya da alt parçaları dinamik voltaj ve frekans ölçekleme (DVFS) seçeneği adı verilen yeni bir spektrumda sunuyor. Apple çekirdekler arasındaki iş yüklerini yöneltmek için kendi performans denetleyicisini tasarlamış ve eşsiz bir önbellek yönetimi ortaya konulmuş.

2.33 GHz Qualcomm ve Samsung gibi rakiplerin, SoC yapımcılarının GHz hızına çok yakın performans sunuyor. Apple’ın bunu sağlamak için ise bazı transistör sistemlerinde değişiklikler yaptığı muhtemel gibi duruyor. Böylece GHz hızına rağmen diğer yüksek GHz hızına sahip işlemcilere eş değer bir performans ortaya konuluyor.

Hız kadar güç veriminin de önde tutuluyor olması ise kesinlikle eşsiz bir deneyim sunuyor.

a10-iki-cekirdek

Apple’ın A10 çipi iki küçük çekirdek de bir ARM tabanlı düşük güçlü varyantı olarak Apple özel tasarımlı olup olmadığı ise şimdilik belirsiz. Apple’ın tek çipte iki çip yönetimini sağlamış olması ise tümüyle düşük güç yönetimi için.

Apple Watch’un yeni nesil çipi S2 ise ilk nesil Watch’un Cortex-A7 işlemci tasarımına sahip. Şirket %50’ye varan performans artışı ile çift çekirdekli S2 çipini tanıttı ki bununla birlikte ilk nesil Watch ile Watch Series 2’nin performans karşılaştırması kesinlikle ilginç olacak gibi duruyor. Çift çekirdekli S2’nin A10’un düşük güç seçeneği ile benzer oluşu her iki çipinde öne çıkan özelliği gibi duruyor.

Apple’ın yıllardır yaptığı tasarım mimarisi tecrübesinin artık optimizasyonu üst seviyelere kadar getirmesine olanak sağlamış durumda. A10 Fusion’da bu rahatlıkla görülebiliyor.

İşlemci boyutu olarak şirketin küçültme yapmamasının altında gelişmiş işlevleri ile ISS’nin söz konusu olması altında yatıyor olabilir. Bu L3 önbellek SRAM’nin 4 MB’dan 8 MB’a yükseltilmesinin altında yatan neden olabilir. Son 10 yılda masaüstü işlemcilerin 3 GHz ile 4GHz arasında saat başı CPU hızına sıkışıp kaldığını da hatırlatalım.

a10-gpu

Apple A10’un grafik gücü hakkında kısa bir teknik açıklama yaparak etkinliği bitirmişti. Neyse ki Phil Schiller A10 Fusion’un altı küme tasarıma sahip olduğunu belirtmiş. Apple’ın performans ve güç tüketimi açıklamalarına bakılacak olursa A10 GPU konusunda A9’a göre 2/3 oranında güç tüketirken, %50’ye varan daha fazla performansa da sahip.

a10_gpu

A10 Fusion ile Apple’ın performansı %50’ye varan oranlarda arttırmış olması kesinlikle iddialı bir durum. Özellikle GPU performansı tarihin altın sayfalarına girecek gibi duruyor. Şirketin gelecekte de bir süre daha A10 Fusion ile övünmesi bu sebeple yadırganmamalı.

müşteri hizmetleri