Şimdi yükleniyor

MBR ve GPT arasındaki fark nedir

MBR ve GPT arasindaki fark nedir

MBR ve GPT arasındaki fark nedir

Son Güncelleme tarihi 19 Mart 2024 by Teknoloji Haber

MBR nedir ve GPT ne demek arasındaki fark nelerdir kısa açıklama ile yanıtladık.

teknik destek

Sürekli sabit disk ile ilgileniyorsanız, bu konu en çok sizleri ilgilendirmektedir. Eğer disklerinizi kurcalamış ve bölümlere ayırmamışsanız, bunun için MBR ve GPT gibi birçok terimle karşılaşmışsınızdır. Hatta kulağa en çok aşina olunan terim, Dual- Boot’tur. Şimdi mbr ve gpt arasındaki fark nelerdir, detaylarıyla göz atalım.

Master Boot Record (MBR)

MBR, disk bölümlerini yönetmeniz için oldukça uygun bir sistem olmasıyla birlikte, daha çok eski ancak halen popülerliğini koruyan bir sistemdir. Depolama alanında organize edilen birçok disk bölümü, bu sistem aracılığıyla tutulmaktadır.

MBR ayrıca işletim sistemleri açısından da taramaya yarayan kod barındırır. MBR diski, en fazla 4 adet birincil bölümü sahiptir. Daha fazla bölüm oluşturmak için de geliştirilebilir. Bölüm için 32- bitlik kayıt sistemi ile her diskin 2 TB sınırı bulunmaktadır.

MBR, Windows kullanıcıların pek bilmedikleri ama Linux kullanıcılarının karşılaştığı bir terimdir. Hard disk ilk sektörü olarak biliniyor ve bu bölümde hangi bilgi nerede olduğu tablo şeklinde yer alır.

GUID Partition Table (GPT)

Bu sistem tamamen UEFI standartlarına sahip bir sistemdir. Disk bölümlerini düzenleyen ve güncel, popüler bir sistemdir. Yani şöyle ki; MBR’den farkı, UEFI tabanlı bir sisteminiz varsa, GPT kullanmanız zorunludur.

MBR’ nin aksine şöyle kıyaslarsak, GPT’de teorik anlamda sınırsız bir bölüme sahiptir. MBR’de bulunan bölümler için 2 TB sınırı olduğunu yukarı da bahsetmiştik. Ancak GPT’de bu sınır 9.44 ZB’lere kadar uzanmaktadır. Tabi bu değer tamamen teorik olarak mümkündür. Güncel bir bilgisayarınız varsa ve UEFI desteğine sahipse, bu bilgisayarlar ancak GBT ile çalışabilmektedir.

teknik destek