Şimdi yükleniyor

Siri Yeni Bir Dili Nasıl Öğreniyor?

Siri

Siri Yeni Bir Dili Nasıl Öğreniyor?

Son Güncelleme tarihi 25 Kasım 2018 by Müşteri hizmetleri

teknik destek

Apple’ın sanal asistanı Siri sunduğu işlevsellik açısından Google Now ve Google Asistan’a göre daha düşüktür. Bununla birlikte, Reuters’ın yayınladığı bir rapor Siri’nin piyasadaki diğer sanal asistanlara göre önemli bir avantaja sahip olduğunu vurguluyor: desteklediği dil sayısı. Rapor aynı zamanda Siri’ye yeni bir dil eklenirken kullanılan yöntemi anlatıyor.

Siri toplamda 21 dili destekliyor ve 36 ülke için yerelleştirme desteğine sahip. Buna karşılık, Google Asistan sadece dört farklı dili destekliyor ve Amazon’un Alexa’sı daha da kötü durumda.

Ancak raporda, Seattle’daki Yapay Zeka Allen Enstitüsü CEO’su Oren Etzioni, Apple’ın sanal asistan alanındaki liderliğini boşa gittiğini söylüyor. Şu anda piyasadaki tüm sanal asistanların en yaşlısı olan Siri, daha iyi bir konuşma tanıma ve yanıtlama algoritmasına sahip olmalıydı ancak durum böyle değil.

Rapor, Google’ın Pixel’e özel Google Asistan’ını Android Marshmallow ve Nougat çalıştıran tüm Android cihazlara açmasından birkaç gün sonra geliyor.

Raporda ayrıca, Siri’ye yeni bir dil ekleneceği zaman önce bir çok insandan, aksanlardaki ve lehçelerdeki metinleri okuması için bir ekip oluşturulduğunu ortaya koyuyor. Bu metinler daha sonra bilgisayarda konuşulan metnin tam temsilini öğrenecek şekilde elle yazılıyor. Buna ek olarak şirket ayrıca, Apple’ın bir dil modeli kurmak için çeşitli seslerdeki sesleri de yakalıyor. Bundan sonra kullanıcı ses kayıtlarının yakalanacağı, konuşma tanıma hatalarını azaltmak için anonim hale getirildiği ve daha sonra insanlar tarafından kullanılan “dikte modu” söz konusu oluyor.

Apple daha sonra yeni dili kaydetmek için bir sesli aktör tutmaya devam ediyor ve en sık sorulan sorulara yeterli veri toplandıktan sonra yeni dili kullanıcıların kullanımına sunuyor. Daha sonra şirket, kullanıcılardan daha fazla veri topladığından her iki haftada bir dile ince ayarlama yapıyor.

Bununla birlikte, Ozlo adında bir sanal asistanın yaratıcısı Charles Jolley’ye göre bu yöndem, bir sanal asistana daha fazla dil eklemek için uygun yol bir yol değildir diyor. Her dilde kiralayabileceğiniz senaristlerin sayısının bir sınırı olduğunu söylüyor. Çözümün ise “cevapları sentezlemek” olduğunu söylüyor ancak bu işlerin birkaç yıl daha uzaması anlamına geliyor.

Bu arada, Siri’nin ilk geliştiricileri tarafından geliştirilen bir sanal asistan olan Viv, Siri’nin sahip olduğu bu sorunu özellikle çözüyor. Şirket, Samsung tarafından geçen yıl satın alındı ​​ve şirketin ilk meyvesini muhtemelen Galaxy S8’de Bixby adındaki bir sanal asistan ile kullanacak. Samsung’un Google Asistan’ına ve Siri’ye böylece cevap vermesi bekleniyor.

Siri’nin güçlenmesi üzerine bir örnek olarak da yakında Çin’de, Şanghay’da konuşulan bir lehçe olan Şangay’a dil desteği vermeye başlayacağı örnek verilebilir.

teknik destek