iPhone 8 Fiyatı

iPhone 8’in Özellikleri, Çıkış Tarihi ve Türkiye Fiyatı

  • 11 Ağustos 2017

Son Güncelleme tarihi 31 Mart 2022 by Teknoloji Haber

teknik destek

iPhone 8’le ilgili söylentiler giderek şiddetleniyor. Apple’ın teknik zorlukların üstesinden gelebilmesi durumunda, 2017 yılının sonlarında fiziksel ana ekran düğmesini ve beraberinde Touch ID’yi kaldırarak aygıtta daha büyük bir ekranı konumlandırması öngörülüyor. Ayrıca, iPhone 8’de kablosuz şarj ve yüz tanıma özelliği de yer alacak.

Bu yazımızda, iPhone 8 hakkında tüm söylentileri bir araya getiriyor, özelliklerini, çıkış tarihini, Türkiye fiyatını (olası gecikmeler ve eksiklikler dahil) ve en önelisi iPhone 8’in nasıl görüneceğini ele alıyoruz. iPhone 8’in nasıl görüneceğini gösterebilmek için sızdırılmış fotoğrafları, videoları ve tasarımcı konseptlerini kullanacağız.

Çıkış Tarihi

iPhone 8’in Eylül 2017’de çıkması bekleniyor. Tıpkı iPhone 7 ve iPhone 7 Plus’ın Eylül 2016’da çıkması gibi.

3 Ağustos’ta, gelecek nesil aygıtlar için güvenilir sızıntılarla adını duyduğumuz Steve Hemmerstoffer, iPhone 8’in Eylül ayında tanıtılacağını tahmin ettiğini bir tweet ile duyurdu. Beklenildiği gibi, Eylül ayı itibariyle iPhone 8’in seri üretimi de başlayacak.

Benjamin Geskin tarafından yayınlanan bir raporda, iPhone 8’in 17 Eylül – 4 Kasım aralığında tanıtılabileceği üzerinde duruluyor ve bu noktada en muhtemel tarih olarak 17 Eylül olarak görülüyor.

Ancak, 17 Eylül’ün Pazar gününe denk geliyor olması Apple’ın iPhone lansmanı için pek alışıldık bir şey değil. Bu nedenle net tarihin 18-25 Eylül aralığında bir yerde olacağı bekleniyor.

Elbetteki iPhone 8’in lanse edileceği tarih ile piyasaya sürüleceği tarih ülkelere ve bölgelere göre değişiklik gösterecektir. iPhone 8’in Türkiye’ye Ekim ayı içerisinde veya Kasım ayı başında geleceğini düşünüyorum.

Eksiklikler ve Gecikmeler

Herkes, iPhone 8’in Eylül ayında tanıtılacağı üzerinde duruyor ancak Apple’ın planlarının sorunsuz bir şekilde ilerlemediği göz önüne alındığında bu tarih değişebilir. Pek çok kaynak, Apple’ın iPhone 8’in tanıtım tarihinin erteleyebileceğini düşünüyor.

Deutsche Bank analistlerine göre, Ekim ayına kadar iPhone 8’in sevkiyatı yapılamayacak. Çünkü OLED ekranlı iPhone modelinin bileşen üretiminde sıkıntılar yaşanıyor. Bir diğer güvenilir Apple analistlerinden Brian Huh, Samsung’un iPhone 8 için OLED ekran paneli üretiminde zorluklar yaşadığını iddia ederek gecikmeyi işaret ediyor.

Üretim hattındaki gecikmeler bazı endişelere neden olsa da, o zamandan beri aksaklıkların büyük çoğunluğunun çözüldüğü anlaşılıyor. Tutarlı tahminleri ile diğer analistlerden bir adım ileride olan Ming-Chi Kuo, iPhone 8’in seri üretiminin Eylül ayında başlayacağını ve başlangıçta arz sıkıntılarının olabileceğini söyleyerek tanıtım için bir gecikmeden söz etmedi. Bu da, iPhone 8’in 7s ve 7s Plus ile birlikte lanse edileceğini gösteriyor.

DigiTimes, LCD ekranlı iPhone 7s ve iPhone 7s Plus için herhangi bir üretim sorununu yaşanmadığını ancak OLED iPhone (iPhone 8) modeli için ilk planda oldukça yüksek olan talebin karşılanamayacağını söylüyor.

Yeni iPhone Nasıl Adlandırılacak?

Geçen yıl tanıtılan iPhone 7’den sonra mantıksal olarak bu yıl iPhone 7s’in geleceği kesin ancak Apple’ın iPhone’un 10. yıldönümüne özel bir premium iPhone modelini bu sonbaharda tanıtması bekleniyor.

Credit Suisse analistlerinin tahminine göre, Apple “S” neslini atlayacak ve iPhone’un 10. yıldönümüne özel olarak iPhone 8’i tanıtacak. Business Insider’a göre ise, iPhone 8 isimlendirmesi oldukça yerinde.

Bu noktada, Apple’ın iPhone 7s (ve 7s Plus) ile iPhone 8’i aynı anda tanıtacağı muhtemel gibi görünüyor. 7s ve 7s Plus, 7 ve 7 Plus’a göre daha basit yeniliklerle gelecekler ancak iPhone 8 tam bir amiral gemisi olarak karşımıza çıkacak; kablosuz şarj, 3D tarama, artırılmış gerçeklik, uçtan uca OLED ekran ve dahası…

Yine de OLED ekranlı iPhone için iPhone X, iPhone Edition, iPhone Pro gibi adlandırmaların da kullanıldığının altını çizelim. Gözüken o ki bu yılın amiral gemisi iPhone modelinin adlandırılması önündeki soru işaretleri lansman gününe kadar kalkmayacak.

iPhone 8’in Tasarımı ve Sızdırılmış Görüntüleri

Apple, 2017 yılında iPhone’un piyasaya sürülmesinin 10. yıldönümünü (normalde 29 Haziran) kutlayacak ve Apple’ın bu kutlamayı daha ateşli hale getirmek için satış rekorları kıracak, yeniden tasarlanan bir iPhone ile geleceğine inanılıyor.

Teknoloji blogu yazarı Robert Scoble, bu yılın iPhone’u için kapsamlı bir tahmin listesi yayınladı ve listeye bakılırsa büyük şeyler bekliyor. “iPhone’un 10. Yıldönümü” adını verdiği listede, Apple’ın yeni şaşırtıcı bir ürün ile endüstriyi derinden etkileyeceğine vurgu yapılıyor.

Elbetteki her güzel şeyin yanında kötü şeyler de yok değil ve iPhone 8’in cam kaplama gövdesinin düşmeye karşı oldukça hassas olacağına inanılıyor. Bunu teyit eden birkaç kaynağın olduğunu da söyleyelim.

Uçtan Uca Ekran

iPhone 8’in ön tarafında, her iki tarafta sadece 4mm’lik ince bir çerçeve yer alacak ve böylece neredeyse uçtan uça ön tarafı komple kapatan ekran söz konusu olmuş olacak. Fiziksel ana ekran düğmesinin de kaldırılmasıyla, ekranın alt tarafındaki kullanılabilir alan artırılmış olacak ve üst tarafta ise sensörlerin ve ön kameranın yer alacağı bir çentik olacak.

iPhone 8

Ana ekran düğmesinin kaldırılmasıyla, Apple Watch benzeri “uyandırmak için hafifçe dokun” özelliğinin aygıta dahil edilmesi bekleniyor.

iPhone 8’in ekranında, fiziksel ana ekran düğmesinin yer almayacağı artık hemen hemen kesinleşti. Daha önceki pek çok haberimizde de paylaştığımız gibi, Apple’ın yeni Siri tabanlı ses bombası HomePod’un yazılımında “deviceHasHomeButton” gibi bir kod parçası yer alıyor ve “yes” veya “no” şeklinde değişkenlerle bu kod parçacığı tamamlanıyor.

Haziran aynda ortaya çıkan bir sızıntıya göre, iPhone 8’de kesin olarak fiziksel ana ekran düğmesi yer almayacak.

iPhone 8 Ekran Paneli

Dikey Olarak Konumlandırılmış Çift Lensli Arka Kamera

iPhone 8’in dizaynında beklenen üçüncü büyük değişim arka kamerayı kapsıyor. Sızıntılara göre, iPhone 8’in çift lensli arka kamerası iPhone 7 Plus’ın aksine aksine yatay değil dikey olarak konumlandırılacak.

Parmak İzi Sensörü (Touch ID)

iOS 11’in geliştirici betaları, Touch ID’nin bu sonbaharda kalacağını gösteriyor (Kilit Ekranı’nda “Kilidi açmak için ana ekran düğmesine basın” ibaresi yer almaya devam ediyor) ancak Apple’ın iPhone 8’de daha büyük bir ekrana yer verebilmesi için fiziksel ana ekran düğmesini kaldırması gerekiyor ve bu durumda Touch ID ne olacak?

iDrop News, isimsiz bir kaynaktan yola çıkarak, Apple’ın cam kaplama gövdeye sahip iPhone 8’de Touch ID’yi aygıtın arka tarafında konumlandırdığını gösteren konseptler paylaşmış ve o dönem Apple’ın bu şekli ile iPhone 8 üzerinde Touch ID’yi test ettiği bildirilmişti.

Bunun bir diğer kanıtı da Sonny Dickson’ın paylaştığı bir görselde görülüyordu.

Ayrıca, Çinli bir forum sitesinde muhtemelen Foxconn’un montaj hattından elde edilen bir fotoğraf paylaşılmıştı ve bu fotoğrafta da iPhone 8’de Touch ID’nin aygıtın arka tarafında, Apple logosunun hemen altında konumlandırıldığı görülüyor.

iPhone 8 Touch ID

iPhone 8 bu tasarımı ile Samsung’un S8 +’ına benzer olması ile büyük eleştiri aldı. Nitekim teknoloji hızla ilerliyor; örneğin Qualcomm, cam ve metalle birlikte alt kısımda çalışabilen ve parmak izini 1200um’a kadar algılayabilen yeni bir sensör geliştirdi. Ancak bu gibi teknolojik atılımların iPhone 8 için geç geldiği düşünülüyor.

KeyBanc Capital Markets analisti Andy Hargreaves, Apple’ın Touch ID tarafında sorunu çözmek için elinden geleni yaptığını ve bir diğer analist Ming-Chi Kuo, Apple’ın Touch ID’yi iPhone 8’in ekranına yerleştirme planlarını “iptal” ettiğini açıkladı.

Bu noktada, bir başka öneri Touch ID’nin güç düğmesine entegre edileceği yönünde oldu. Forbes, sızdırılan CAD çizimlerini tasarımcı Nodus tarafından hazırlanan bir maketi paylaştı ve parmak izi okuyucusunun güç düğmesi üzerinde konumlandırdı.

Şu an ise, Apple’ın iPhone 8 için Touch ID’nin üstünü komple çizdiği ve şirketin bunun yerine yüz tanıma özelliğini kullanacağı iddia ediliyor.

Cam Kaplama Gövde

9to5Mac, Ming-Chi Kuo’dan bir rapor aldı. Bu raporda, çizilmeye eğimli Simsiyah iPhone 7’nin popülaritesine atıfta bulunularak iPhone 8’in çizilmeye daha dayanıklı olan cam kaplama bir gövde ile geleceği iddia ediliyor.

9to5Mac, Apple’ın tamamen cam kaplama gövdeli bir iPhone modelinin geleceğini söylüyor ve bu söylem Twitter’da Benjamin Geskin tarafından da desteklendi.

iPhone’ların ekranları Gorilla Glass ile destekleniyor ve bu sayede düşmeye-çizilmeye karşın ekranın direnci artırılıyor ancak buna rağmen ekranda çizikler veya çatlamalar oluşabiliyor. iPhone 8’in kasasının cam kaplama olacak olması ne yazık ki bir yerde sağlamlığı bakımından eleştirdiğimiz ekranının aygıtın kasasından daha sağlam olacağını ortaya koyuyor.

Apple’ın iPhone 8’in gövdesinde cam veya benzeri bir malzemeyi tercih etmesinin temel nedeni olarak ise kablosuz şarj özelliği gösteriliyor.

Renk Seçenekleri

iPhone 7 altı renk seçeneği ile piyasada yerini almıştı; Gümüş, Altın, Roze altın, Siyah, Simsiyah ve Kırmızı (Kırmızı renk seçeneği daha sonradan eklendi). Doğal olarak iPhone 8’in aynı renk seçenekleri ile gelmesi bekleniyor ancak söylentiler farklı şeyleri gösteriyor.

Benjamin Geskin’in iddiasına göre, Apple, iPhone 8’i sadece üç renk seçeneği ile sunacak; Gümüş, Altın (yeni bakır altın olabilir) ve Siyah.

Ming-Chi Kuo da bu düşünceye katılarak Gümüş, Altın ve Siyah renk seçenekleri ile iPhone 8’in geleceğini söylüyor.

Touch Bar Tarzı İşlev/Fonksiyon Alanı

Bu yıl Şubat ayında Ming Chi Kuo, iPhone 8’in 2016 MacBook Pro benzeri bir Touch Bar’a sahip olacağını iddia ettiği bir rapor paylaşmıştı.

Touch Bar’ın yapabildikleri göz önüne alındığında bu biraz garip görünebilir ancak Kuo’ya göre işlev/fonksiyon alanı ana ekran düğmesinin yer alacağı alanda olacak ve bu alan üzerinde sanal ana ekran düğmesi konumlandırılacak. Fonksiyon alanında ek düğmeler olabileceği gibi sanal ana ekran düğmesinin yeniden boyutlandırılması veya konumunun değiştirilmesi sağlanacak.

Haziran 2017’de bu teori MacRumors tarafından ele alındı ve böylece bu bilgi biraz daha resmiyet kazanmış oldu.

iPhone 8’de yer alması beklenen Fonksiyon Alanı’na daha farklı bir şekilde bakmak için ise yönümüzü Gabor Balogh’un konseptine çeviriyoruz.

UBS-C

Wall Street Journal, iPhone 8’de lightning bağlantı portu yerine UBS-C’nin yer alacağını iddia ediyor. Apple’ın standart 3.5mm kulaklık girişini kaldırarak kulaklık girişini lightning portu ile birleştirmesinden sonra böylesi agresif bir değişiklik pek olması durmuyor. 3.5mm kulaklık girişi sonrası aksesuar tarafında ciddi anlamda sorunlar yaşayan kullanıcıların bir de USB-C’ye geçişleri muhtemelen baya ses getirici olacaktır.

Yeni Özellikler

iPhone 8’de şimdiye kadar hiçbir iPhone’da görmediğimiz büyük özellikler yer alacak. Bunları sizin için aşağıdaki bir araya getirdik.

Hızlı Şarj

Forbes’e göre, Apple, iPhone 8 ile hızlı şarj özelliğine giriş yapacak. Şu anda Android tabanlı pek çok akıllı telefonda standart bir özellik olan hızlı şarjın iPhone’a gelmesi artık kaçınılmaz bir durum.

Şirketin hızlı şarj özelliğini sunabilmek için çözüm yolları araştırdığı ise bilinen bir gerçek. Bu noktada uzmanlar, USB-C’nin kaçınılmaz olduğunu söylüyor ancak analist Ming Chi Kuo, hızlı şarj için yeni nesil lightning konektörüne Type-C Power Delivery’in dahil edileceği öngörülüyor. Yani görünüşte standart lightning konektörü ile yola devam edilecek ama USB-C desteği konektöre dahil edilmiş olacak.

Kablosuz Şarj

Apple, bir süredir kablosuz şarj (endüktif) için çalışma yapıyor ki aslında bunun ilk adımını Apple Watch için atıldı. Tıpkı Apple Watch’ta olduğu gibi, benzeri bir kablosuz şarj çözümünün iPhone 8’e dahil edilmesi bekleniyor. Hatta bu özellik için kullanılacak olan aksesuara ait olduğu iddia edilen devre parçası da geçtiğimiz günlerde ortaya çıkmıştı.

iPhone 8 için kablosuz şarj özelliğinin basit bir söylentiden veya spekülasyondan ibaret olmadığı söyleyelim. Çünkü Apple, 2017 Şubat ayında Wireless Power Consortium’a dahil olarak bu iddiaları bir bakıma doğruladı.

İşin en güzel tarafı, analist Ming Chi Kuo, Apple’ın kablosuz şarj özelliğini sadece iPhone 8 ile sınırlandırmayacağını, iPhone 7s ve 7s Plus’ta da bu özelliğe yer vereceğini söylemesi. Pek çok uzmana göre, Apple endüktif kablosuz şarj üzerinde çalışma yapıyor ancak Bloomberg’e göre şirket muhtemelen yaklaşık 1 metre menzilli bir kablosuz şarj üzerinde çalışıyor.

Elbetteki Bloomberg’in söylemi tam olarak istenilen kablosuz şarj özelliğine karşılık geliyor ancak henüz bu iddiayı doğrulayan herhangi bir somut bilginin olmaması bunun biraz da hayal ürünü veya daha geleceğe dönük bir hazırlık olduğunu gösteriyor.

Tüm bunlarla birlikte, John Gruber, Apple’ın kablosuz şarj özelliğinin gelecek iOS 11 sürümü ile (muhtemelen iOS 11.1 sürümü) kullanıma sunulacağını düşünüyor. Yani, iPhone 7 Plus’ın tanıtıldığında Portre Modu’nun daha sonradan kullanıma sunulması gibi kablosuz şarj özelliği de iPhone 8 ve iPhone 7s/7s Plus’ın tanıtılıp, piyasaya sürülmesinden bir süre sonra kullanıma sunulacak.

Yüz Tanıma ve İris Tarama

Geliştiriciler, daha önce bahsettiğimiz HomePod’un test yazılımında iPhone 8 için varolduğu kanıtlanan kızılötesi yüz tanıma özelliğinin kod parçacıklarını tespit ettiler.

JP Morgan analisti Rod Hall, iPhone 8’de Touch ID’nin yerini yüz tanıma özelliğinin yer alacağından son derece emin. Yüz tanıma özelliği ile iPhone 8’de sadece ekran kilidi açılmayacak, Apple Pay ve diğer üçüncü taraf uygulamalar için de güvenlik sağlanacak.

Artırılmış Gerçeklik (AR) ve VR

Apple, WWDC 2017’de ARKit’i piyasaya sürdü ve bu adım şüphesiz başta gelecek nesil iPhone’lar olmak üzere diğer Apple aygıtları için atılmış bir adımdı. Artırılmış gerçeklik teknolojisi ile iPhone’un kamerasına bambaşka bir boyut kanacağı düşünülüyor ancak bunun tam olarak nasıl gerçekleşeceği net değil.

Aksesuarlar

iPhone 8’in Apple Pencil ile uyumlu olacağını şahsen düşünmüyorum ancak beraberinde yeni nesil AirPods’u getirmesi bekleniyor ki bunu ben de bekliyorum. Belki de yeni nesil EarPods’a merhaba deriz, kim bilir?

Teknik Özellikler

iPhone 8’in tanıtılmasının öncesinde teknik özelliklerini ortaya çıkan sızıntılarıda ele olarak ortaya koymaya çalışalım.

Ekran

iPhone 8, Samsung tarafından tedarik edilen bir OLED ekrana sahip olacak. Şu anda iPhone’larda LCD ekran yer alıyor (Apple Watch’ta OLED kullanılıyor olsa da) ancak Apple, daha doygun, doğru renk ve parlaklık için OLED’e geçiş yapmayı düşünüyor.

Endüstri kaynakları, Apple’ın OLED’i 2017 iPhone modellerinden sadece iPhone 8’e dahil edeceğini ancak 2018’de tüm iPhone modellerinde standart olarak sunacağını söylüyorlar.

Ekran Boyutu

Kasım 2016’da Barclays Research analistleri, iPhone 8 ve iPhone 8 Plus’ın sırasıyla 5.7 inç ve 5.8 inç ekranlara sahip olacağını iddia eden bir rapor yayınladılar.

Ocak 2017’ye geldiğimizde, DigiTimes tarafından farklı bir teori ortaya atıldı ve Apple’ın 2017 yılında 5.8 inçlik iPhone 8’i tanıtacağı söylendi. Ve Nikkei, 2017’de iki iPhone modelinin LCD ve birisinin 5.8 inç OLED ekrana sahip olacağı söylemi ile öne çıktı.

Mayıs ayında endüstri kaynaklarından bazı CAD çizimleri elde edildi ve böylece 4.7 inç iPhone 7s, 5.5inç iPhone 7s Plus ve 5.8 inç iPhone 8’in geleceği daha da belirgin hale geldi.

Her ne kadar iPhone 8’in ekran boyutu 5.8 inç olsa da, çerçevesiz tasarımı sayesinde 4.7 inç ile 5.5 inç iPhone modelleri arasında bir boyutta olacak.

Ekran Çözünürlüğü

Wall Street Journal’ın bir raporuna göre, Apple’ın yıllarca rakiplerine göre daha düşük çözünürlüklü akıllı telefonlar sunduğunu ancak şirketin bu durumu değiştireceği iddia ediliyor. Mesela iPhone 7’yi Samsung Galaxy S7 ile karşılaştırırsanız, Apple’ın 4.7 inç ekranlı akıllı telefonunun Samsung’un 5.1 inçli S7’sine (1440 x 2560) karşı 760 x 1334 çözünürlükte olduğunu görürsünüz.

WSJ, Apple’ın tedarikçilerinden Samsung’un ekranından daha iyi çözünürlükte prototip ekranlar göndermesini istediği bilgisini paylaştığı göz önüne alındığında artık ekran çözünürlüğü ile iPhone’ların arka planda kalmayacağı açık.

Şubat 2017’de Ming Chi Kuo, iPhone 8’in 5.15 inç ekrana sahip olacağını ve iPhone 7’nin ekranına kıyasla (326ppi) çok daha yüksek piksel yoğunluğuna (521ppi) ve 2436 x 1125 ekran çözünürlüğüne sahip olacağını iddia etmişti. Analist ayrıca, 5.8 inçlik bir iPhone 8 Plus modelinin de geleceğini ve ekranının 2.800 x 1.242 çözünürlükte ve 528ppi piksel yoğunluğunda olacağını duyurmuştu.

İşlemci

iPhone’larda diğer akıllı telefonlarda bulamayacağınız özel işlemci yongaları bulunur. Örneğin, iPhone 6s’de A9, iPhone 7’de A10 Fusion çipi yer alıyor. Bu nedenle, iPhone 8’in A11 (veya A11 Fusion) çipine sahip olması bekleniyor.

A serisi yongalar Apple’ın kendi tasarımıdır ve aygıtının özellikleri ile eşsiz bir şekilde çalışmak üzere tasarlanmışlardır. Çiplerin üretimini Apple yapmıyor ve üretim işi Samsung ve TSMC gibi üreticiler tarafından üstleniliyor. Ancak, son zamanlarda Intel’in akıllı telefon çipleri üretme konusunda artan iştahı bu durumun yakın gelecekte değişeceğini gösteriyor.

Yine de A11 çipini TSMC’nin üreteceğini belirtelim. A11, 10 nanometre FinFET işlemi ile imal edilecek ve 16 nanometre A10 çipine kıyasla üst düzey performans sunacak.

RAM

iPhone 7, 2GB RAM ile gelirken, iPhone 7 Plus 3GB RAM ile geliyor. Şubat 2017’de araştırma şirketi TrendForce, iPhone 8’in 3GB RAM’e sahip olacağını açıklamıştı.

Depolama Kapasitesi

iPhone 7 ve iPhone 7 Plus, üç farklı depolama kapasitesi yapılandırmasıyla geliyor; 32GB, 128GB ve 256GB. Daha eski olan iPhone 6s ve iPhone SE ise şu anda yalnızca 32GB ve 128GB depolama alanı ile satın alınabiliyor. Yukarıda RAM miktarı noktasında açıklama yaptığını söylediğimiz TrendForce, Apple’ın bu yıl 32GB’ı 64GB ile değiştirebileceğini düşünüyor. Yani, iPhone 8’in 64GB, 128GB ve 256GB depolama alanı seçenekleri ile gelmesi öngörülüyor diyebiliriz.

Kamera

Temmuz 2017 sonunda ortaya çıkan HomePod’un test yazılımı, iPhone 8 ile ilgili sayısız ipucunu içeriyor ve açık bir şekilde aygıtın ön ve arka kamerasının 60fps’de 4K video kaydı yapabileceğini bize gösteriyor. Bu kesinlikle önmeli bir adım.

Şu anda, iPhone 7 ve 7 Plus’ın arka kamerası 4K video kaydı yapabiliyor ancak 30fps’de sınırlandırma söz konusu. 60fps’de yalnızca 1080p çözünürlükte kayıt yapabiliyorsunuz.

Ayrıca, yine HomePod’un yazılımından iPhone 8’in ön ve arka kamerasının 1080p ve 240fps’de slo-mo videosunu kaydı yapabileceği görülüyor.

Pil

Ming Chi Kuo, iPhone 8’in iPhone 7 Plus’ın piline denk gelecek kapasitede bir pile sahip olacağını tahmin ediyor. Dolayısıyla, iPhone 8 boyutu bakımından iPhone 7 Plus’a göre daha küçük olacak ancak kendisinden büyük olan iPhone Plus’a eşdeğer bir pil ömrü sunacak.

Ayrıca, yeni iPhone’un pilinin daha büyük olması da söz konusu. Slashleaks’da yayınlanan ve iPhone 8 için tasarlandığı söylenen şematik bir sızıntıda, ana kartın daha küçük olduğu ve böylece aygıtın aygıtın iç hacminde önemli ölçüde ek alan elde edilebileceği belirtiliyor. Artan iç hacim sayesinde Apple’ın aygıt üzerinde daha büyük kapasiteli pil kullanması mümkün olacak. Ancak, Apple’ın daha büyük ve hantal pillerden kaçındığı bir gerçek. Çünkü pilin hantal olması aygıtın da hantal olmasına neden oluyor.

Türkiye Fiyatı

iPhone 8’in Türkiye fiyatının, iPhone 7 Plus’ın fiyatına yakın olacağı muhtemel gibi duruyor. Belki fiyatta ufak artışlar görülebilir ancak doğrudan benzer fiyatla gelmesini düşünüyorum. Şu anda iPhone 7 Plus’ın Türkiye fiyatları şu şekilde;

iPhone 7 Plus (32GB): 4.449 TL

iPhone 7 Plus (128GB): 4.949 TL

iPhone 7 Plus (256GB): 5.449 TL

Bununla birlikte alternatif bir teori de var; iPhone 8’in fiyatının ilk kez ABD’de 1.000 doları aşan iPhone modeli olacağı yönünde. Böyle bir durumda iPhone 8’in Türkiye fiyatını “iPhone 7 Plus 256GB” ile eşleştirmek ve belki de bu rakamın üstüne +250 veya +350 TL daha eklemek doğru olabilir. Ne yazık ki iPhone 8’in pahalı olacak artık kesin. Apple’ın en önemli tedarikçilerinden olan Foxconn da iPhone 8’in ucuz olmayacağını açık bir şekilde duyurdu.

USB analisti Steven Milunovich’e göre, 64GB’lık iPhone 8’in ABD satış fiyatı 850-900 dolar arasında olacak ve üst düzey 256GB model ise 950-1000 dolar aralığında bir fiyat etiketine sahip olacak. iPhone 8 oldukça pahalı gibi görünse de Samsung Galaxy S8 +’ın ABD satış fiyatının 840 dolardan başladığını göz önüne aldığınızda durumun pekte öyle olmadığını görebilirsiniz.

teknik destek