Son Güncelleme tarihi 31 Ağustos 2017 by Müşteri hizmetleri
iPhone 8, henüz tanıtılmadı ve bu sebeple fiyatı belirsiz ancak bu konuda bazı tahminler yapılıyor. Söylentilere göre, iPhone 8’in ABD başlangıç fiyatı 999 dolar olacak. Eğer ki premium iPhone modelinin fiyatı bu rakamda olursa kur farkı ve vergilerle birlikte Türkiye fiyatı rahatlıkla 5.000 TL’yi aşacaktır.
ABD’de asgari ücretin ortalama 1.800 dolar olduğunu göz önüne aldığınızda ve iPhone 8’in 999 dolardan başlayan fiyat ile geldiğini düşündüğünüzde asgari ücretle çalışan bir ABD’linin en yeni iPhone modeline ulaşması oldukça kolay duruyor.
Ülkemizde ise durum ne yazık ki oldukça “kötü”. En yeni iPhone modelini satın almak her zaman herkesin hayali ancak mevcut şartlar bunu zorlaştırıyor hatta imkansız hale getiriyor. Çünkü dolar ve vergiler bir hayli yüksek. Bu da doğrudan alım gücünü etkiliyor.
Bir ABD’li ile Türk’ün alım gücü noktasındaki kıyasını Türkiye’de asgari ücretin ortalama 1.400 TL olduğunu ve iPhone 8’in 5.000 TL olduğunu düşünerek rahatlıkla yapabilirsiniz. Asgari ücretle çalışan bir ABD’li maaşının neredeyse yarı fiyatına iPhone 8 alabiliyorken ülkemizdeki asgari ücretli bir çalışan 3.5 aylık maaşı ile iPhone 8’i zar zor alabiliyor; evet, hiç yemeden içmeden tam 3.5 ayda iPhone 8 alabiliyor! Elbetteki herkes bütçesi dahilinde alım yapar ancak burada anlatmaya çalıştığım şey tam olarak “alım gücü” ve bu noktada sınıfta kaldığımız açık.
Peki, ülkemizdeki alım gücü ABD’de geçerli olsaydı ne olurdu? Bunun cevabını alabilmek için ABD’de yaşayan Türk YouTuber İlkay Zaman, ABD’lilere “eğer iPhone 8 5.000 dolar olsaydı satın alır mıydınız?” şeklinde bir soru ile arıyor. Bu soru kesinlikle ülkemizdeki duruma denk bir soru.
Sorulan soru oldukça basit ve verilen cevap ise genel olarak “hayır”. Yanlış duymadınız, tam olarak “hayır”. İşte o video;
Elbetteki burada eleştirilecek son muhattap telefonun üreticisi Apple’dır. Şu anda Türkiye’de diğer markaların amiral gemileri genel olarak 5.000 TL+ seviyelerinde. Yine diyorum, bunun bu şekilde olmasının temel nedeni doların yüksek olması ve vergilerdir.
Teknoloji üretmeyen ama tüketen bir ülke olduğumuz açıkça önümüzde duruyorken aslında daha fazla konuşmaya gerek kalmıyor…
Güzel bir Röportaj olmuş.. 😉