Şimdi yükleniyor

Yurtdışından iPhone Getirenlerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Yurtdışından iPhone Getirme ve Sonrası

Yurtdışından iPhone Getirenlerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Son Güncelleme tarihi 18 Ekim 2017 by Müşteri hizmetleri

Türkiye’de iPhone’un fazlasıyla pahalı olması, iPhone X ile iPhone’un 6.900 TL’leye kadar çıkmış olması hepimizin malumu. Tüketiciler iPhone’a daha fazla para vermemek için yurtdışından iPhone getirmeye, satın almaya çalışıyorlar.

teknik destek

Peki yurtdışından iPhone alırken ve Türkiye’ye getirdikten sonra nelere dikkat etmeli? IMEI kaydının yapılması zorunlu mu, IMEI kaydı yapılmayan iPhone’a ne olur, pasaportunuzu telefona kaydettirirken sizi bekleyen tehlike ne? Bu yazımızdan tüm bunlara ve daha fazlasına cevap vermeye çalışacağız.

[toc]

Yurtdışından iPhone Getirme

Yurt-Dışından-iPhone Yurtdışından iPhone Getirenlerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Yurtdışından Getirilen iPhone’u Türkiye’de Kullanılabilir mi?

Yurtdışından getirdiğiniz iPhone’u her ne olursa olsun 120 gün boyunca herhangi bir işlem yaptırmadan kullanabilirsiniz. 120 gün içinde cihazın kaydı yapılmazsa iletişime kapatılacak.

Elbetteki yurtdışından satın aldığınız iPhone’un SIM-Free olmasına dikkat etmelisiniz.

iPhone’un Kaydının Yapılması Zorunlu mu?

IMEI bilgisine sahip her cihazın kayıt altına alınması gerekiyor. Yani yalnızca iPhone değil Cellular iPad modellerinin de kaydının yapılması zorunlu.

iPhone’umun IMEI Numarasını Bilmiyorum. Nasıl Öğrenebilirim?

iPhone’un IMEI numarasını öğrenmek için iPhone’unuzun Telefon uygulamasının Klavye sekmesinden #06# tuşlarına basabilirsiniz. Ayrıca, Ayarlar > Genel > Hakkında > IMEI kısmından iPhone’un IMEI numarasını öğrenebilirsiniz.

Yurtdışından Gelen iPhone’u Kayıt Altına Aldırmam için Herhangi bir Süre Sınırı Bulunuyor mu?

Yolcu beraberinde yurtdışından getirilen iPhone’un kayıt işlemleri 120 gün içerisinde yapılmalıdır.

iPhone’un Kayıt İşlemini Nerelerde Yaptırabilirim?

Yolcu beraberinde getirilen iPhone’un sahibi cihazının kayıt işlemleri için gerekli belgeleri tamamlayarak e-Devlet üzerinden kayıt başvurusunu yaparak süreci başlatabilir.

e-Devlet dışında Abone Kayıt Merkezleri’nden de başvurularınızı yapabilirsiniz. Buralar;

  • Türk Telekom,
  • Turkcell ve
  • Vodafone.

Yani e-Devlet dışından operatörler aracılığıyla kayıt işlemini yaptırabilirsiniz. Bunun için operatörler ile görüşerek hareket etmenizi tavsiye ederiz.

e-Devlet Üzerinden Kayıt İşlemleri Nasıl Yapılır ve Gerekli Belgeler Nelerdir?

e-Devlet üzerinden yapılan kayıt işleminde pasaport sahibi şahsına ait bilgiler turkiye.gov.tr internet adresinden sisteme girerek cihaz kaydı yaptırılabilir. e-Devlet üzerinden yapılan başvurularda kişiden herhangi bir belge talep edilmemektedir ve kontroller hızlıca elektronik ortamda yapılmaktadır.

Kayıt İşlemi Öncesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Neler?

IMEI kaydı için kişiye ait pasaportun son iki yıl içerisinde herhangi bir cihaz kaydı işleminde kullanılmamış ve kişinin Türkiye’ye giriş yaptığı tarihten itibaren 120 gün geçmemiş olması gerekiyor.

Kayıt İşlemi için Öncelikle Ne Yapılması Gerekiyor?

e-Devlet üzerinden kayıt hakkı sorgulaması ve kayıt işlemlerinin tamamlanması için 149,20 TL’lik harç ücretinin ödenmesi gerekiyor.

Dekontta Dikkat Edilmesi Gereken Husus Nedir?

Dekont üzerinde kaydının yapılması istenen iPhone’a ait 15 haneli IMEI numarası, ad ve soyad, TC kimlik numarası yer almalıdır. IMEI numarasının doğru olmasına kesinlikle dikkat edilmeli.

Harç Parası Yatırıldıktan Sonra Kayıt İşlemi Tamamlanmış Oluyor mu?

e-Devlet üzerinden kayıt yapılmasına izin verilmeyen kişiler (yabancı bireyler) dışında kayıt işleminin yapılması gerekmektedir. Böylece kayıt işlemi tamamlanmış olacaktır.

Harç parasını Maliye Bakanlığı internet vergi dairesi üzerinden kredi kartı ile, bankanız destekliyorsa EFT/Havale ile yapabilirsiniz.

Kayıt Başvurusundan Sonra Cihazın Kayıt Edilip Edilmediği Nasıl Öğrenilir?

e-Devlet üzerinden sorgulama yaparak kayıt durumunu öğrenebilirsiniz.

Kaydı Yapılan iPhone’un Anakartı Değiştirilirse Yeniden Kayıt İşlemi Yapılmalı mı?

iPhone’unuzun anakartının değişimi yetkili Apple servisleri tarafından yapılırsa veya yerine yeni bir iPhone verilirse herhangi bir kayıt yaptırmanız gerekmemektedir.

Başkasının Pasaportu Kayıt için Kullanılabilir mi?

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın düzenlemesine göre bir kişi yurtdışından 2 yılda 1 cihaz getirebiliyor. Bu düzenleme çerçevesinde ülkemize ne şekilde getirildiği belli olmayan cihazların kayıt işleminin yapılması yasal olarak uygun olmadığından pasaportunuzun başkaları tarafından kullanılması durumunda doğacak yasal sorumluluk size aittir.

Ayrıca pasaportunuz kullanılarak kaydı yapılan iPhone suç teşkil eden bir olaya karışırsa yasal sorumluluk doğrudan size ait olacaktır. O nedenle başkasının iPhone’unun kaydı için pasaportunuzun kullanılmasına izin vermemenizi tavsiye ederiz.

18 Yaşından Küçükler iPhone Kaydını Yaptırabilirler mi?

18 yaşından küçükler yurtdışından beraberinde getirdikleri iPhone’un IMEI kaydını yaptırabilirler. Yalnızca kayıt işlemlerinin başlatılması anne, baba ya da yasal temsilci tarafından e-Devlet üzerinden çocuğun kimlik bilgileri kullanılarak yapılmalı.

teknik destek

1 yorum

comments user
iphoneculuk

Arkadaşlar ben şöyle bir site keşfettim, Glocalzone: Kullanıcılara yurtdışından ürün getirerek para kazana biliyorsunuz ve istediğiniz her ülkeden her ürünü sipariş ede biliyorsunuz. Bir bakın derim.

Yorumlar kapalı.